4 Eylül 2009 Cuma

Sulduz'da Kültürel Aktivist Gözaltına Alındı

Güney Sesi: İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinin Negede (Sulduz) şehrinde Azerbaycanlı kültürel aktivist İskender Ali Mirzayi, 2 Eylül'de gözaltına alındı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre İstihbarat Bakanlığı memurları geçen hafta içinde iki kez aktivisti telefonla arayarak 'bilgi vermek' için Bakanlığın Sulduz şubesine gelmesini istemiş, ancak Mirzayi bu çağrının yasal olmaması nedeniyle yazılı bir belge gönderilmediği sürece şubeye gelmeyeceğini belirtmişti. Aktivistin gözaltına alındığı sırada evini arayarak cd, kitap ve diğer bazı eşyalarına el koyan memurların herhangi bir tutuklama ve arama emri olmadan eve girdikleri bildirildi. Mirzayi'nin şu anda nerede gözaltında tutulduğu bilinmiyor.

Azerbaycanlı kültürel aktivist İran'da eğitim yılının ilk günü olan "1 Mehr" (23 Eylül) öncesinde, yani ülkede Fars olmayan etnik topluluklar tarafından anadilde eğitim hakkı taleplerinin en sık dile getirildiği dönemde gözaltına alındı. Aktivistin gözaltına alınmasının, her yıl 1 Mehr günü Azerbaycanlılar tarafından bu nedenle düzenlenen protestolarla ilgili olabileceği sanılıyor.