6 Temmuz 2010 Salı

İran'da yine taşlanarak öldürülecek bir kadın

CNN Türk: İran'da zina suçlamasıyla "recm" cezasına çarptırılan bir kadının çocukları annelerinin kurtarılması için uluslararası toplumdan yardım istedi. "Tecavüz edilmesine" karşın "zina" suçlaması ile 2006 yılındanbu yana hapiste bulunan Sakine Muhammedi Aştiyani'nin önümüzdeki hafta taşalanarak öldürülecek. Çocukları ise uluslararası af örgütünden ve dünyadan bir an önce bir şeyler yapması için yalvarıyor.

Bu yalvarış İran'dan. Anneleri zina suçlaması ile taşlanarak öldürülecek olan 16 yaşındaki Feride ve 20 yaşındaki Sacid, uluslararası kamuoyuna işte böyle seslendi.

Uluslararası İnsan Hakları Örgütü 2 gencin bu çığlığını resmi internet sitesinde tüm dünyaya duyurdu.

İran, 2006 yılında, Sakine Muhammed Aştiyani'yi iki erkekle zina yaptığı gerekçesiyle önce 99 kırbaçla cezalandırdı, şimdi ise kadının taşlanarak idam edilmesi isteniyor.

43 yaşındaki Sakine Aştiyani aslında tecavüze uğramış ancak buna devrim muhafızlarını inandıramamış. O yüzden sesini 16 yaşındaki kızı Feride ve 20 yaşındaki oğlu Sacid dünyaya duyuruyor.

İran'da İslam devriminden bu yana zinanın cezası recm. Yani taşlanarak ölüm. Ocak ayından bu yana İran'da 126 kadın bu yolla idam edildi.

İran'da recm cezasında bile kadınlar ve erkekler arasında fark var.

Erkekler sadece bellerine kadar toprağa gömülürken, kadınların daha derine gömülmesi şart.

Çünkü cezaya çarptırılan kişi taşlama sırasında gömüldüğü yerden çıkmayı başarırsa, ya aklanıyor ya da hapse atılıyor, ama idam edilmiyor.

Erkekler sadece bellerine kadar gömüldüğü için kaçma şansları daha yüksek, kadınların ise böyle bir şansı yok.

http://www.cnnturk.com/2010/dunya/07/02/iranda.yine.taslanarak.oldurulecek.bir.kadin/582063.0/index.html