28 Ağustos 2011 Pazar

Urmu gölü ile ilgili protestolar ve İran devletinin sivil toplum fallarını tutuklamaları hala devam ediyor

İran'da Batı Azerbaycan eyaletindeki Urmiye Gölü'nün devlet tarafından kurumaya terkedilmesini protesto eden Azeri aktivistler gözaltına alındı

Güney Sesi:
Urmu gölü İran’ın batısında Güney Azerbaycan bölgesinde bulunmaktadır, bu göl İran’ın en büyük gölü ve dünya üzerinde ikinci en büyük tuz gölüdür.

Urmu gölünde çok nadir kuş türleri ve bitkiler yaşamaktadır fakat son dönemde İran hükümetinin önemsemeyişi nedeni ile özelliklede bu göle dökülen nehirler üzerinde gereksiz barajlar yapılması ve de bölgedeki yüzeysel ve yer altı su kaynaklarının yersiz kullanımı ile bu gölde ciddi su azalmaları ve tuz tomurcuklarının artışı meydana geldi , bunun sonucunda ise çevrede bulunan hayvanlar ve bitki türleri ciddi tehlikeler ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca istatistiklere göre bu gölün tamamen kuruması ile 6 milyon insanın hayatı ciddi sorunlar ve 14 milyon insan yaşama alanını kaybetme riski ile karşı karşıya kalacaktır.Urmu gölün kurumasından doğacak ekolojik sorunlar özellikle tuz yağmurları olarak bilinmektedir ki bu yağmurlar bölgedeki yaşamı ve daha sonra tüm ülkede ciddi felaketlere yol açabilmektedir. Fakat 16 ağustos 2011 Salı günü toplanan İran Meclis üyeleri bu gölü kurtarma amaçlı sunulan projeleri reddetti hatta bu üyelerden birisi “Urmu gölü çevresinde yaşayan Azerbaycan halkı başka yere göçsün .” diyerek bölgedeki insanların ciddi tepkisini çekti. Ayrıca bu gölü şu an kurtarılamazsa ileriki yıllarda kurtarılmak için bu günkünün 100 katı bir masrafa ihtiyaç duyulacaktır. Daha önceki senelerde özellikle 2 nisan 2010 doğa gününde devletin bu sorunu önemsemeyişi nedeni ile yapılan itirazlı yürüyüşlerde 70’e yakın insan tutuklandı.

Bu sene İran meclisinin Urmu gölünü kurtarma projelerini reddetmesi sonucu bu gölün etrafındaki şehirlerde özellikle Tebriz ve Urmiye kentlerinde medeni bir biçimde yürüyüşler oldu.

Çarşamba 24 ağustos 2011 tarihinde iftar ve de Urmu gölü sorunlarını tartışma amaçlı bir araya geldiler.Aralarında şair, öğrenci ve gazeteci de bulunan 30 Güney Azerbaycanlı sivil toplum faallerinin toplandıkları eve polis baskını yapılmış.yapılan basıkın sonucunda tum sivil toplum faalleri tutuklanmış.Ev sahibinin yaşlı annesi ve diğer aile üyeleri de tutuklanarak emniyete götürülmüşler. Şu an tutuklu bulunan bu 30 kişiden hiçbir haber alınamamaktadır ayrıca nerede oldukları da ciddi belirsizlik içinde.

Perşembe 25 ağustos 2011 tarihinde Tebrizin iki ünlü futbol takımı Şahrdari ve Tiraktursazi arasında geçen oyunda polis çok şiddetli önlemler alıp ,daha stadyumun girişinde 10 kişiyi göz altına aldı bir çok kişinin ise girişini engelledi.Bu oyunda Urmu gölü kurtarılması lehine; “Urmu gölü can veriyor meclis onun katline ferman veriyor.”

”Hadi gidip ağlayalım, Urmu gölünü dolduralım.” gibi sloganlar atıldı ,ayrıca Cumartesi günü yürüyüşlerine davet için de ilanlar dağıtıldı, bu itirazlar oyundan sonrada devam etti.

Ayrıca istatistiklere göre bu yürüyüşlere davet için 3 gün içinde 550.000 kısa mesaj atıldı bu mesajlar tüm kısıtlamalara rağmen atıldığı için son dönem olaylarında bir rekor sayılmaktadır .Bu kısıtlamalar cep telefon hatlarının kesilmesi ve sivil polisin ve istihbaratın yardımı ile şiddetli bir şekilde yapıldı.

Cumartesi 27 ağustos 2011 ,Tebriz ve Urmiye kentlerinde akşam 5 ve 6 civarı insanlar yürüyüş için bir daha bir araya geldi, fakat bu toplanmalar çok zor şartlar altında gerçekleşti tüm şehri saran polis güçleri özelliklede sivil polis bu medeni yürüyüşleri ,havaya ateş ederek ve de göz yaşartıcı gazla engellemeye çalıştılar. Tebriz de onlarca ve Urmiye de bir kadın, polis tarafından darp edilerek öldürüldü. kent de yüzlerce insan gözaltına alındı, bu insanların sağlık durumları, götürüldükleri yerler hakkında ve ayrıca neyle suçlandıkları hakkında hiçbir bilgi alınamamaktadır.