Asadi'nin yakınlarının belirttiklerine göre, aile bireylerinin onun nerde tutulduğunu öğrenme çabaları sonuçsuz kaldı ve güvenlik güçleri tarafından tehdit edilerek haberi yaymamaları söylendi.
Hasan Asadi, 2008 yılının Mayıs ayında, İran'da Azerbaycanlıların devlet gazetesindeki hakaret içerikli karikatüre karşı ayaklanmasının 2. yıldönümünde tutuklanmış ve avukat tutmasına ve ailesiyle görüşmesine izin verilmemişti. İnsan hakları savunucularının raporlarına göre Hasan Asadi bu tutukluluk süresi boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştı. Fotoğrafların ve raporların belgelediğine göre hapishanede işkence sırasında tırnakları çekilmiş ve parmakları kırılmıştır. Sağlık durumunun kötüleşmesi sonucunda Asadi hapishane dışındaki hastaneye nakledilmişti.
Uluslararası Af Örgütü 5 Haziran 2008 tarihinde bir bildiri yayınlayarak İran'da Hasan Asadi'nin ve diğer Azerbaycanlı kültürel faallerin hapishanelerde işkence görmesini kınamıştı.
İran'da Azerbaycan kökenliler nüfusun en az yüzde 40'ını (kimi kaynaklara göre yarısından fazlasını) oluşturmakta ve anadilde eğitim hakkı başta olmak üzere kimlik hakları talep ediyor.
Mahmud Ahmedinejad'ın İran'da cumhurbaşkanlığına gelmesinden itibaren, özellikle 2006 yılının Mayıs ayında ülke genelindeki protesto gösterilerinden sonra İran'da Azerbaycanlıların kültürel faaliyetlerine karşı baskının arttığı biliniyor.