Alınan bilgilere göre 1 Mart günü Kasımzade'nin ailesi Urmiye İmam Humeyni Hastanesine başvurmuş, ancak hastane yetkilileri Ettelaat (istihbarat teşkilatı) görevlilerinin cenazeyi aldığını söylerek Kasımzade'nin cenazesini ailesine vermemişlerdir.
Batı Azerbaycan eyaletinin Koşaçay (Miyandoab) şehrinden olan Mehdi Kasımzade,Yunis Agayan, Sehend Ali Muhammedi, Bahşali Muhammedi ve İbadullah Kasımzade, 2004 yılında Üçtepe köyünde Alevi inancı hakkında bir kitapçık yazılıp çoğaltılarak yayılması sonucu İran hükümet güçleriyle Azerbaycanlı Aleviler arasında çıkan ve ve 6 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü çatışmada hapsedilerek idama mahkum edilmişlerdi.
2008 yılının Ekim ayında ise Urmiye İnkılap Mahkemesi temyiz başvurusunda bulunan mahpuslardan Sehend Ali Mehemmedi, Bahş Ali Muhammedi ve İbadullah Kasımzade'nin idam cezalarını kaldırarak 13 yıl boyunca İran'ın merkez bölgelerinde bulunan Yezd Hapishanesine sürgün hükmünü verdi.
Azerbaycanlı Alevi mahpuslar, hapishane yetkililerinden gördükleri işkence ve kötü muamele nedeniyle iki kez ölüm orucu başlatmış, ancak dini önderleri ve mahkeme yetkililerinin çağrılarıyla bu grevleri sona erdirmişlerdi.
Çıkan çatışmada Mehdi Kasımzade güvenlik güçlerinin silahlarından gelen mermiyle bacağından yaralanmış, tedavi imkanlarının sağlanmaması ve sorgu sırasında işkence görmesi sonucu bacağı iltihaplanmış ve sağlık durumu tehlikeye girmişti.
Azerbaycanlı insan hakları kuruluşları, Urmiye Hapishanesinde tutuklu bulunun bir diğer Azerbaycanlı Alevi mahpus olan Yunis Agayan'ın gelecek günlerde idam edilmesinden ciddi endişe duyduklarını belirttiler.
Çoğunluğu Şii-Caferi mezhebinden olan Azerbaycanlılar İran nüfusunun %40'a yakınını oluştururken, özellikle Batı Azerbaycan eyaletinde 400 000'den çok Sünni Azerbaycanlı (Küresünni) ve yaklaşık 200 000 Ehl-i Hakk (Alevi) mezhepli Azerbaycan Türkü yaşamaktadır.
İran'da Azerbaycanlı Sünni ve Alevilerin, hem dini hem etnik köken bakımından azınlık sayıldıkları için devlet tarafından iki kat baskı gördükleri belirtilmektedir.