21 Mart 2009 Cumartesi

Tanınmış Aktivist Abbas Lisani'ye Yönelik Baskılar Artıyor

Güney Sesi: 19 Mart Perşembe günü Azerbaycanlı aktivist Abbas Lisani, Erdebil eyaletinin güvenlik şurası tarafından gönderilen bir ihtarnameyle dükkanının Türkçe ismini değiştirmesi konusunda uyarıldı.

Gönderilen uyarıda Lisani'nin sahibi olduğu dükkanın ismi 21 Mart Cumartesi gününe kadar değiştirilmediği halde, güvenlik memurlarının bu dükkanı kapatacakları duyuruldu.

Bunun üzerine Abbas Lisani, adını Köroğlu destanının Azerbaycan uyarlamasından alan "Çanlıbel" adlı dükkanının ismini hiçbir şekilde değiştirmeyeceğini açıkladı.

Bir süre önce Erdebil şehrinin inkılap mahkemesi tarafından 5 yıl sürgünde hapis cezasına çarptırılan Azerbaycanlı kültürel aktivistler "Azerbaycan Milli Hareketi" ve "Çanlıbel" adlı yasadışı teşkilatlara üye olmakla suçlanmış ve Abbas Lisani'den bu teşkilatın başkanı olarak bahsedilmişti.

Azerbaycanlı aktivistler İran'da bu isimde herhangi bir parti veya teşkilat olmadığını açıklamış ve Erdebil eyaletinin güvenlik kurulunun bu uyarısının, Abbas Lisani'ye "yasadışı teşkilat kurmak" suçlamasıyla ağır cezalar verilmesine zemin hazırlamak amacını taşıdığı belirtilmiştir.

İran'da Azerbaycanlıların en tanınmış aktivistlerinden biri olan Abbas Lisani, 29 Ekim 2008 tarihinde 30 aylık hapis cezası sona erdikten sonra Yezd Hapishanesinden serbest bırakılmıştır.

Çeşitli kaynakların verdiği bilgilere göre son aylarda İran Azerbaycanının birçok şehrinde Türkçe adlı mekanlara yönelik kısıtlamalar artmakta ve bu mekanların birçoğu tek bir uyarıdan sonra kapatılmaktadırlar.

Bu baskılar, geçtiğimiz yıl Azerbaycanlı milletvekillerinin "Mağaza isimlerinde ve tabelalarda Türkçe isim kullanma yasağı"na itirazı sonucu, bu kanunun lağvedilmesine rağmen uygulanmaktadır.