1 Ocak 2008 Salı

Uluslararası Af Örgütü- İran'da İnsan Hakları Durumu: 2007 Yıllık Raporu

İran İslam Cumhuriyeti

Devlet Başkanı: İran İslam Cumhuriyeti Lideri: Ayetullah Seyyid Ali Hamaney
Hükümet Başkanı: Cumhurbaşkanı: Dr. Mahmud Ahmedinejad
Ölüm Cezası: Uygulanıyor
Nüfus: 71.2 milyon
Ortalama Yaşam Süresi: 70.2 yaş
5 yaş altı ölüm (e/k): 1.000'de 32/31
Yetişkinlerde okuma yazma oranı: yüzde 82.4

Yetkililer muhalif düşünceleri bastırmaya devam etmektedirler. Gazeteciler, yazarlar, bilim adamları, kadın hakları ve toplumsal aktivistler keyfi olarak gözaltına alınmakta, yolculuk yasağı getirilmekte, sivil toplum örgütlerinin kapatılmakta ve rahatsız edilmektedirler. Büyük kısmı Kürt ve Beluci topluluklar tarafından yönetilen silahlı muhalefet ve İran devletinin azınlık topluluklarına yönelik baskıları devam etmektedir. Kadınlara yönelik ayrımcılık yasalarda ve uygulamadaki yerini korumuştur. İşkence kötü muamele hapishane ve gözaltı merkezlerinde yaygın olarak görülmektedir. Nisan ayında duyurulan resmi güvenlik önlemleri sonrası idam edilenlerin sayısı hızla artmış, yedisi çocuk en az 335 kişi idam edilmiştir. Taşlayarak öldürme, kırbaçlama ve organ kesme cezaları halen uygulamadadır.

Azınlıklara Yönelik Baskı
Kültürel ve siyasi haklarının tanınması için kampanyalar yürüten İran'ın etnik azınlıklarına yönelik baskılar devam etmektedir.

Azerbaycanlılar
İran Azerbaycanlısı yüzlerce aktivist, 21 Şubat Uluslararası Anadili Günü'nde yapılan barışçıl gösterilerle ilgili olarak gözaltına alınmışlardır. Göstericiler, anadillerinin okullarda ve İran'ın Azerbaycanlı nüfusunun yoğun olduğu kuzeybatı bölgesindeki diğer eğitim kurumlarında kullanılmasını talep etmişlerdir.

Avukat ve insan hakları savunucusu olan vicdan mahpusu (düşünce suçlusu) Saleh Kamrani, Ağustos ve Aralık ayları arasında Evin Hapishanesinde gözaltında tutulmuştur. O 2006 yılının Eylül ayında "sistem aleyhine propaganda yaymak" suçlamasıyla beş yıl ertelenen bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Gözaltına alınmasının bu cezayla bağlantılı olup olmadığı bilinmemektedir.