23 Ağustos 2007 Perşembe

İRAN - Sa'id Metinpour (E) (Said Metinpur) - gazeteci, Azerbaycanlı kültürel haklar aktivisti

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/106/2007
23 Ağustos 2007

UA 137/07 (MDE 13/068/2007, 7 Haziran 2007) İşkence ve Kötü Muamele Korkusu/ Olası Düşünce Mahkumu Raporuyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Sa'id Metinpour (E) (Said Metinpur) - gazeteci, Azerbaycanlı kültürel haklar aktivisti

Said Metinpur'un halihazırda Tahran'ın Evin Hapishanesinin İstihbarat Bakanlığı yönetimindeki 209. bölümünde tutulduğu bilinmektedir. Onun, videoya kaydedilecek şekilde "itiraf" vermesi için işkence gördüğü bildirilmiştir. Diğer tutukluların verdiği bilgilere göre, maruz kaldığı kötü muamele sonucu sağlık durumu kötüleşmiştir.

Metinpur 25 Mayıs'ta kuzey-batıdaki Zenjan şehrinde gözaltına alınmıştı. Uluslararası Af Örgütü onun, İran'daki Azerbaycan toplumu adına yaptığı barışçıl aktiviteler nedeniyle gözaltına alınan bir vicdan mahpusu (düşünce suçlusu) olduğuna inanmaktadır. Ailesi ve avukatıyla görüşmesine izin verilmeyen tutuklunun dış dünyayla tek bağlantısı, ailesiyle yaptığı son derece kısa süren bir kaç telefon konuşması olmuştur.

Said Metinpur Mayıs ayındaki tutuklanmasından önce 2007 yılının Şubat ayında UNESCO tarafından Uluslararası Dünya Anadili Günü ilan edilen 21 Şubat günü barışçıl gösterilere katılmasıyla ilgili olarak 10 gün boyunca gözaltında tutulmuştur.

GENEL BİLGİLENDİRME: 2007 yılının Mayıs ayında İran'daki Azerbaycanlılar devlet gazetesinde yayınlanan ve bu toplumun büyük çoğunluğunu rencide eden bir karikatüre karşı protestoların yıldönümü nedeniyle gösteriler düzenlediler. 2006 yılının Mayıs'ındaki protesto gösterilerinde 19 katılımcının öldürüldüğü ve yüzlercesinin gözaltına alındığı rapor edilmişti.

ÖNERİLEN EYLEM: Lütfen Farsça, İngilizce, Fransızca,Arapça ya da kendi dilinizde bir mektup yazarak en kısa sürede gönderin. Mektubunuzda:

- Said Metinpur'un işkence gördüğüne dair raporlar nedeniyle endişe duyduğunuzu belirtin;

- Yetkililere, Said Metinpur'a yönelik işkence iddialarını soruşturarak sorumluları yargılamaları çağrısında bulunun;

- Yetkililerden, Metinpur'a ailesiyle düzenli iletişim kurma ve avukat tutma izni verilmesini, ayrıca talep ederse sağlık yardımı sağlanmasını isteyin;

- İran'daki Azerbaycan toplumu adına yürüttüğü barışçıl aktiviteler nedeniyle gözaltına alınan bir vicdan mahpusu (düşünce suçlusu) olan Said Metinpur'un hiç bir ön koşul olmadan bir an önce serbest bırakılmasını talep edin.