6 Şubat 2008 Çarşamba

[İran’da] Din Adamları Özel Mahkemeleri bir Azerbaycanlı din adamını 1 yıl kesin hapis cezasına mahkûm etti

Azerbaycanlı milli aktivist, din adamı Hüccet Ül-İslam Abdülaziz AZİMİ KADİM, Kum kenti Din Adamları Özel Mahkemesi 2.şubesi tarafından 1 yıl kesin hapis cezasına mahkûm edildi. Hüküm 3 Şubat 2006 mahkemeye çağrılarak kendisine iblağ edilmiştir.

Verilen hükümde şu ifadeler yer almaktadır:“Dosyanın içeriğinden, daha önce Din Adamları Özel Mahkemeleri 5.şubesinin 30 Mart 2005 tarihinde verdiği hükümle adı geçen şahsın 10 yıl süreyle din adamlığı elbisesi giymekten menedildiği ve 10 yıllık süre dolduktan sonra da ancak hükmü yürürlüğe sokan savcının isteği ve Din Adamları Özel Mahkemeleri’nin onayı ile tekrar din adamlığı elbisesi giyebileceğine mahkûm edildiği görülmektedir. Mahkûmun itirazı üzerine 20 Şubat 2006 tarihinde özel temyiz mahkemesine gönderilen hüküm aynen onaylanmış ve kesinleşmiştir. O ayrıca verilen hükme uymayarak din adamlığı elbisesi giymesi gerekçesiyle yargılanarak 91 gün hapis cezasına çarptırılmıştır. Bütün bunlarla birlikte mahkûm 20 Şubat 2007 tarihinde verilen hükme rağmen din adamlığı elbisesi giyinmiş olarak Kum şehri Özel Savuculuğuna müracaat etmiş ve yapılan soruşturmada mahkemenin hükmünü tanımadığını da açık şekilde ifade ve ısrar etmiştir…”

Din Adamları Özel Mahkemeleri Hüccet Ül-İslam Abdülaziz AZİMİ KADİM hakkındaki suçlamayı doğru bularak Din Adamları Özel Mahkemeleri Düzeltilmiş Kanunname’sinin 43. maddesi ve İslami Ceza Kanunu’nun 48. maddesine dayanarak kendisine 1 yıl kesin hapis cezası vermiştir.

Hüküm Kum kenti Din Adamları Özel Mahkemesi 2.şubesinin başkanı yargıç Hüseyin BAHRAMİ tarafından iblağ edilmiştir.

Hüccet Ül-İslam Abdülaziz AZİMİ KADİM geçen yıllarda defalarca tutuklanmış ve hapsedilmiştir. O cümleden, o 5 Ağustos 2005 tarihinde Tebriz’in Tuba Parkı’nda yer alan Milli Salar Bağır Han’ın mezarı üstünde yapılan Meşrutiyet Devrimi’nin yıl dönümü ağırlama töreninde tutuklanmış ve 3 ay gözaltında kaldıktan sonra rehin karşılığında şartlı olarak serbest bırakılmıştır. Azimi Kadim Tebriz kenti Din Adamları Özel Mahkemesi’nde yargılanarak bir yıl hapis, Azerbaycan illerinden 5 yıl sürgün ve “din adamlığı haysiyetine hakaret” suçundan 10 yıl süreyle din adamlığı elbisesi giyememek cezası almıştır. Mart 2006’da kendisi hapis cezasını geçirmek üzere Tebriz hapishanesine gönderilmiştir fakat 6 ay sonra şartlı af sureti ile tahliye edilmiştir.

Uluslar Arası Af Örgütü 24 Ağustos 2005, 4 Mayıs 2006 ve 27 Ekim 2006 tarihlerinde Hüccet Ül-İslam Abdülaziz AZİMİ KADİM hakkında 3 ayrı bildiri yayınlamıştır.

5 Şubat 2008
Azerbaycan Siyasi Mahpuslarını Müdafaa Komitesi – A S M E K
Sözcü: Ali Rıza Cevanbaht
quluncu@gmail.com