18 Mayıs 2007 Cuma

İRAN - Reza Abbasi (E), insan hakları savunucusu

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/056/2007
18 Mayıs 2007

UA 246/06 (MDE 13/128/2006, 28 Kasım 2006) ve (MDE 13/101/2006, 12 Eylül 2006) – Güvenlik Endişesi/ Adil olmayan Yargılama/ Olası Düşünce Mahkumu Raporlarıyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Reza Abbasi (E), insan hakları savunucusu

İnsan hakları savunucusu Reza Abbasi, ceza süresinin dolmasından bir ay önce 16 Mayıs günü serbest bırakılmıştır.

Reza Abbasi, insan hakları ile demokrasinin yaygınlaştırılması konusunda çalışmaları olan ASMEK'in (Azerbaycan Siyasi Mahpuslarını Müdafaa Komitesi) kurucu üyesi ve İran Mezunlar Birliği'nin (Advar-e Takim-e Vahdat) üyesidir.

O, serbest bırakıldığı gün "Hak" blogunun gazetecisiyle yaptığı röportajda, bir önceki gün hapishane yetkililerinin ona serbest bırakılmasını "talep etmesini" söylediklerini, ancak kendisinin bunu reddettiğini belirtmiştir. 16 Mayıs'ta ona, tutulduğu hücreden çağrılarak başka bir hapishaneye nakledileceğini ve bundan önce ailesiyle görüşebileceği söylenmiştir. Hapishane aracı onu evine götürmüş ve burda hiç bir açıklama yapılmadan serbest bırakılmıştır. Abbasi'nin 22 Haziran'dan önce serbest bırakılması beklenmemekteydi.

Reza Abbasi, 2006 yılının Ekim ayında "İran İslam Cumhuriyetinin başkanına hakaret etmek" suçlamasıyla altı ay ve "sistem aleyhine propaganda yapmak" suçlamasıyla altı ay olmak üzere bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. O, gözaltına alındığı 27 Haziran 2006'dan beri Zenjan Hapishanesinde tutulmuştur. Uluslararası Af Örgütü, onu İran'daki Azerbaycan topluluğu adına yaptığı barışçıl faaliyetler nedeniyle tutuklanan bir vicdan mahpusu (düşünce suçlusu) olarak gördüğünü belirtmişti.

Reza Abbasi'nin Uluslararası Af Örgütü'ne yazan bir meslektaşı şu açıklamada bulunmuştur: "Biz, sizin eylemlerinizin onunla ilgili artan bir baskı yaratarak son derece etkili olduğunun farkındayız ve bunun için minnetdarız."