17 Kasım 2008 Pazartesi

İran'da Azerbaycanlı Alevi Mahpuslara Sürgün ve İdam Cezaları Verildi

Güney Sesi: İran'da Batı Azerbaycan bölgesindeki Urmiye Hapishanesinde tutuklu bulunan 5 Azerbaycanlı Alevi 8 Ekim 2008 tarihinde mahkemeye çıkarıldı.

Urmiye İnkılap Mahkemesi mahpuslardan Sehend Ali Mehemmedi, Bahş Ali Muhammedi ve İbadullah Kasımzade'yi 13 yıl boyunca İran'ın merkez bölgelerinde bulunan Yezd Hapishanesine sürgün etme kararını verdi.
Mehdi Kasımzade ve Yunis Agayan'a karşı çıkarılmış idam hükmü ise geçerliliğini koruyor.

Batı Azerbaycan eyaletinin Koşaçay şehrinin Üçtepe köyünden olan bu faaller 4 yıl önce İran hükümet güçleriyle Azerbaycanlı Aleviler arasında çıkan çatışmada hapsedilmişlerdi.

5 Alevi mahpus 32 gündür açlık grevindeler ve yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre bugünden itibaren su içmeyi de keserek ölüm orucuna başladılar. Bu yılın Şubat-Mart aylarında da 24 günlük bir açlık grevine giren mahpuslar daha sonra mahkeme yetkililerinin çağrısıyla açlık grevine son vermişlerdi.

Sağlık durumlarının son derece tehlikeli olduğu belirtilen Azerbaycanlı 5 Alevi mahpusun herhangi bir tıbbi yardım görmelerine hapishane yetkilileri tarafından izin verilmiyor.