25 Kasım 2008 Salı

İran Azerbaycanlısı aktivistler - İşkence ve kötü muamele

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/171/2008
25 Kasım 2008

269/08 (MDE 13/141/2008, 22 Eylül 2008) ve (MDE 13/158/2008) - İşkence ve kötü muamele / hücrede tutulma endişesi Raporlarıyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Alireza (Ali Rıza) Serrafi (E), mühendis, gazeteci ve kültürel aktivist
Hassan Rashidi (Hasan Raşidi) (E), mühdensi, yazar ve okutman
Sa’id Mohammadi Mughanli (Said Mehemmedi Muğanlı) (E), şair ve gazeteci
Mehdi Naimi (E), şair ve üniversite okutmanı

İran Azerbaycanlısı aktivistler Ali Rıza Serrafi, Hasan Raşidi, Said Mehemmedi Muğanlı ve Mehdi Naimi 8 Kasım'da 250 bin dolar teminat karşılığında mahkeme tarihine kadar serbest bırakılmışlardır. "Milli güvenlik aleyhine faaliyet" ile suçlanan aktivistlerin mahkeme tarihi belirlenmemiştir.

Ali Rıza Serrafi, Hasan Raşidi, Said Mehemmedi Muğanlı ve Mehdi Naimi, 10 Eylül'de gözaltına alındıklarından beri Tahran'ın Evin Hapishanesinin 209. bölümünde tecritte tutulmuşlardır. Ancak gözaltı süreçlerinin sonlarına doğru günde 30 dakikaya kadar havalandırmaya çıkmalarına izin verilmiştir. Bu süreçte avukat tutmalarına izin verilmemiş ve 13 Ekim'e kadar aileleriyle görüşmelerine izin verilmemiştir. O tarihten sonra aktivistlerin yaklaşık haftada bir kere aileleriyle görüşmelerine izin verilmiştir. Merkezi Vancouver'de olan Azerbaycanlı Siyasi Mahpusları Savunma Birliği'nin (ADAPP) verdiği bilgilere göre adları geçen dört kişi darp edilme ve psikolojik işkence dahil olmak üzere kötü mumeleye maruz kalmışlardır. Ali Reza Serrafi, gözaltındayken gördüğü kötü muameleye ve yetkililer tarafından eşinin gözaltına alınmasıyla tehdit edilmesini protesto etmek için açlık grevine başlamıştır.

GENEL BİLGİLENDİRME: İran Azerbaycanlıları çoğunlukla Şii inançlıdırlar ve İran nüfusunun %25-30'luk bir oranını oluşturup İran’ın en büyük azınlığı olarak bilinmektedirler. Çoğunlukla İran'ın kuzeyinde yaşayan bu topluluk, topluma entegre olmuş olsa bile, son yıllarda Anayasada tanınmış olan Azerbaycan Türkçesinde eğitim ve Azerbaycan'ın kültürel ve tarihi bayramlarını kutlama gibi kültürel ve dil hakları istekleri bariz şekilde artmıştır.

Başvuru gönderen herkese teşekkürler. Daha fazla eylem talep edilmemektedir. Uluslararası Af Örgütü Evezpur bu aktivistlerin davalarını incelemeye devam edecek ve gerekirse yeni eylemlerde bulunacaktır.