31 Mart 2009 Salı

İran'da Azerbaycanlı Siyasi Tutuklunun Hayatı Tehlike Altında

Güney Sesi: İranlı insan hakları kuruluşları ve haber kaynakları tarafından verilen bilgilere göre, 5 Şubat'tan beri Erdebil şehrinin Ettelaat (İstihbarat Bakanlığı) sorgu merkezinde tutuklu bulunan Azerbaycanlı aktivist Ramin Sadıki, sorgu görevlileri tarafından ağır işkencelere maruz bırakılmaktadır.

Hapishaneden serbest bırakılan bazı mahpusların verdikleri bilgilere göre Ramin Sadıki'ye, tanınmış Azerbaycanlı aktivistlerle ilgili asılsız suç senaryolarını kabul ettirmek amacıyla elektrik şoku,kırbaç ve çeşitli işkence aletleriyle eziyet edilmektedir.

Can güvenliğinden endişe edilen Ramin Sadıki'nin gözaltına alındığı günden beri avukatı ve ailesiyle görüştürülmediği bildirilmiştir.

Ramin Sadıki, daha önce 21 Şubat 2007 tarihinde Dünya Anadili kutlamalarında bildiriler yaydığı için gözaltına alınmış ve bir aydan sonra teminat karşılığında serbest bırakılmıştı. Uluslararası Af Örgütü, bu konuda yayınladığı raporda Sadıki'yi vicdan mahpusu ilan ederek bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Ramin Sadıki'nin kardeşleri olan ve aynı günlerde gözaltına alınan İbrahim ve Mehmet Sadıki, kısa bir süre önce 30 bin dolar teminat karşılığında serbest bırakılmışlardı.

İran'da son bir ay içinde biri internet gazetecisi olan üç siyasi tutuklu, Ümidrıza Mirsayafi, Emir Hüseyin Saran ve Ali Baduzade, hapishanede hayatını kaybetti.