6 Mart 2009 Cuma

Reşt Şehrinde İki Azerbaycanlı Aktiviste Hapis Cezaları Verildi

Güney Sesi: İran'ın Reşt şehrinde Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Vedud Esedi'ye 1 yıl ve Azerbaycanlı öğrenci aktivist Hüseyin Rahimi'ye 6 ay hapis cezası verildi.

28 Şubat Cumartesi günü Reşt İnkılap Mahkemesinin 1. Şubesi tarafından avukatsız ve kapalı olarak görülen mahkemede "milliyetçilik" ve "düzen aleyhine propaganda" ile suçlanan Azerbaycanlı insan hakları savunucusu Vedud Esedi ve öğrenci aktivist Hüseyin Rahimi'ye hapis cezaları verildi.


Erdebil Azad Üniversitesi öğrenci birliğinin eski başkanı ve kapatılmış Azerbaycan kültür ve folklor dergisi "Seher"in yazı işleri müdürü olan insan hakları savunucusu Vedud Esedi, 22 Temmuz 2008 tarihinde Reşt şehrindeki evinde gözaltına alınmış ve güvenlik görevlileri tarafından cdlerine, bilgisayarına ve kitaplarına elkonulmuştu. Uluslararası insan hakları savunucularını koruma teşkilatı "Front Line" 8 Ağustos 2008 tarihinde yayınladığı bildiride Vedud Esedi'nin tutuklanmasını kınayarak serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Vedud Esedi daha önce 2006 yılının Mayıs ayında İran'da Azerbaycanlıların protesto gösterileri döneminde de Erdebil şehrinde tutuklanmış ve 40 gün boyunca gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.