30 Haziran 2006 Cuma

Saleh Malla Abbasi (E), 53, ziraat mühendisi

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/076/2006

30 Haziran 2006

UA 115/06 (MDE 13/045/2006, 3 Mayıs 2006) Keyfi Tutuklama/ Hücre Gözaltısı/ İşkence ve kötü muamele korkusu/ Olası Düşünce Mahkumu Raporuyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Saleh Malla Abbasi (E), 53, ziraat mühendisi

Saleh Malla Abbasi 30 Mayıs 2006 günü teminat karşılığında Tebriz Hapishanesinden serbest bırakılmıştır. Abbasi'ye karşı resmen hangi suçlamaların yöneltildiği bilinmemektedir.Altı haftalık gözaltı sürecinde, herhangi bir avukatla görüşmesine izin verilmemiştir.

İran'daki Azerbaycan Türk topluluğunun hakları için faaliyet eden bir aktivist olan Saleh Malla Abbasi, 17 Nisan'da Eher şehrinde gözaltına alınmıştır. İstihbarat Bakanlığı polislerinin eve ön ve arka kapılardan aynı anda girdikleri bildirilmiştir. Ailenin bilgisayarına, uydu çanağına, Türkçe kitaplarına, CDlerine, telefon ve adres defterleriyle duvardaki Türkçe bir takvime el konulmuştur. Anlatılanlara göre memurlar, söz konusu takvimin ailenin "Pan-Türkist" (Türkçü) olduğunu kanıtladığını söylemişlerdir. Memurlar ayrıca ailenin fotograf albümlerini de arayarak bazı fotograflara el koymuşlardır.

GENEL BİLGİLENDİRME: İrandaki Azerbaycanlılar çoğunlukla Şii Müslüman olup Türki bir dil konuşurlar. İran'ın en büyük azınlığı olup resmi istatistiklere göre nüfusun %25-30'luk bölümünü oluşturan bu halk genelde ülkenin kuzeyinde ve başkent Tahran'da yaşamaktadır. İrandaki Azerbaycanlıların çoğu, dini azınlıklardan daha az ayrımcılık görmelerine ve ülke ekonomisine entegre olmalarına rağmen, anayasal hakları olan Azerbaycan Türkçesinde eğitim dahil olmak üzere daha geniş kültürel haklar talep etmektedirler. İran devlet yetkilileri Azerbaycan kültürel kimliğini ve anadili kullanım haklarını savunanlara kuşkuyla bakmakta ve onlara "pan-Türkizm yayılmacılığı yaparak ülke güvenliğine karşı eylemlerde bulunmak” gibi belli belirsiz sözlerle bezenmiş suçlamalar yöneltmektedirler.

ÖNERİLEN EYLEM: Lütfen İngilizce, Farsça, Arapça, Fransızca ya da kendi dilinizde bir mektup yazarak en kısa sürede gönderin. Mektubunuzda:

- Saleh Malla Abbasi'nin teminat karşılığında serbest bırakıldığı haberini memnuniyetle karşıladığınızı belirtin;

- Ona karşı yöneltilen suçlamalarla ilgili detaylı bilgi isteyin;

- Yetkililere, aktivistin Azerbaycan Türk topluluğu adına yaptığı barışçıl faaliyetlerle ilgili olan suçlamaları lağvetmeleri çağrısında bulunun;

- Yetkililerden, görülecek davaların uluslararası adil yargılama standartlarına uyduğunu garanti etmelerini isteyin;

Yetkililere, BM Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin taraf ülkelerinden biri olarak herkese ifade özgürlüğü hakkını tanıyan 19. maddeye uymakla sorumlu olduklarını hatırlatın.