17 Kasım 2006 Cuma

İRAN - Asghar Akbarzadeh (Esger Ekberzade) (E), 21 yaşında, öğrenci

KAMUSAL BELGE
AI Indeksi: MDE 13/124/2006

UA 309/06 Tecrit Gözaltısı/ İşkence Tehlikesi

17 Kasım 2006

İRAN - Asghar Akbarzadeh (Esger Ekberzade) (E), 21 yaşında, öğrenci

İran Azerbaycanlısı Esger Ekberzade'nin bilinmeyen bir yerde hücre hapsinde tutulduğu ve işkence tehlikesiyle karşı karşıya olduğu düşünülmektedir.

Esger Ekberzade Erdebil şehrinin Peyam-i Nur üniversitesinde kimya bölümü öğrencisidir. 31 Ekimde, sivil giyimli İstihbarat Bakanlığı (Ettelaat) memurları tarafından üniversite yerleşkesinde gözaltına alınmıştır. O günden beri ailesi durumundan hiçbir haber alamamışlardır. Annesinin Erdebil Mahkemesine ve İstihbarat Bakanlığı ofisine başvurarak Esgerzade'nin durumunu sormuş, ancak yetkililer bilgi vermekten kaçınmış ve onun gözaltında tutulduğunu bile kabul etmemişlerdir.

Esger Ekberzade daha önce 25 Mayıs 2006 tarihinde, Erdebil'de yapılan bir protesto gösterisinden iki gün önce gözaltına alınmış ve 12 gün sonra serbest bırakılmıştı.

Erdebil'deki protesto gösterisinin yapıldığı gün, İstihbarat Bakanlığı memurları Ekberzade ailesinin evini aramış ve telefon bağlantılarını kesmişlerdir. Gözaltına alınmasından önce İstihbarat Bakanlığı memurları iki kez ailenin evine gelmiş, ancak Ekberzade o sırada evde olmadığı için geri dönmüşlerdi.

GENEL BİLGİLENDİRME: 2006 yılının Mayıs ayında İran'ın Azerbaycan Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu kuzey-batı şehirlerinde, 12 Mayıs günü devlet gazetesi "İran"da yayınlanan ve Azerbaycanlıların çoğunun hakaretamiz olarak kabul ettikleri karikatürler protesto edildi. Bu gösterilerde yüzlerce katılımcı gözaltına alındı. (bkz. UA 151/06, MDE 13/055/2006, 26 Mayıs 2006 ve UA 163/06, MDE 13/063/2006, 8 Haziran 2006). Gözaltına alınanların bir kısmının işkence gördükleri ve tedaviye ihtiyaç duydukları bildirildi. Adı geçen gazete 23 Mayıs günü geçici olarak kapatıldı ve editörü ile karikatürlerin çizeri gözaltına alındı. İran'daki Azerbaycanlı kaynakların belirttiğine göre güvenlik güçlerinin müdaheleleri sonucu onlarca protestocu öldürüldü ve yüzlercesi yaralandı. Güvenlik güçleri gösterilerde ölenlerin olduğunu reddettiler, ancak 29 Mayıs günü bir polis memuru Sulduz (Negede) şehrindeki protestolarda 4 kişinin öldüğünü ve 43 kişinin yaralandığını açıkladı.

İran güvenlik güçleri, çoğunlukla insanları günler ya da haftalar boyunca gözaltına alıp kimi zaman bilinmeyen yerlerde tutmakta ve aileleriyle görüşmelerine izin vermemektedirler. Örneğin, bir haftadır "ortadan kaybolduğu" belirtilen aktivist öğrenci Abed Tavanche 5 Haziran'da Tahran'ın Evin Hapishanesinden ailesini arayarak 26 Mayıs'tan beri gözaltında tutulduğunu açıklamıştı. (bkz. UA 165/06, MDE 13/065/2006, 9 Haziran 2006).

ÖNERİLEN EYLEM: Lütfen Farsça, İngilizce, Fransızca, Arapça ya da kendi dilinizde bir mektup yazarak en kısa sürede gönderin. Mektubunuzda:

- Esger Ekberzade'nin 31 Ekim'de sivil giyimli İstihbarat Bakanlığı (Ettelaat) memurları tarafından gözaltına alındığından beri nerde tutulduğunun bilinmemesinden endişe duyduğunuzu;

- Yetkililerden onun nerde ve ne için tutulup neyle suçlandığını açıklamalarını talep edin;

- Yetkililerden, Ekberzade'nin işkenceye maruz kalmadığının garanti edilmesini ve ailesiyle düzenli iletişim kurarak avukat tutma izni verilmesini, ayrıca gereken sağlık yardımının sağlanmasını isteyin.

-Yetkililerden onu en kısa zamanda adaletli bir şekilde yargı önüne çıkarmalarını, ancak adli bir suçla yargılanmıyorsa hiç bir ön şart olmadan bir an önce serbest bırakılmasını talep edin.