28 Kasım 2006 Salı

İRAN - Reza Abbasi (E), insan hakları savunucusu

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/128/2006

28 Kasım 2006

UA 246/06 (MDE 13/101/2006, 12 Eylül 2006) –Güvenlik Endişesi/ Adil olmayan Yargılama/ Olası Düşünce Mahkumu Raporuyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Reza Abbasi (E), insan hakları savunucusu

İnsan hakları savunucusu Reza Abbasi, Ekim ayında "İran İslam Cumhuriyetinin başkanına hakaret etmek" suçlamasıyla altı ay ve "sistem aleyhine propaganda yapmak" suçlamasıyla altı ay olmak üzere bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Gözaltına alındığı Haziran ayından beri Zenjan Hapishanesinde tutulan Abbasi, en az iki ay boyunca tecrit gözaltısında tutulmuştur. Raporlara göre İstihbarat Bakanlığının Zenjan'daki yetkilileri, Abbasi ailesini kasten rahatsız etmekte, yaşlı ebeveynlerini sürekli olarak sorgulanmaya çağırmakta ve onlara Abbasi'nin durumundan kimseye bahsetmemelerini söylemektedirler.

Uluslararası Af Örgütü, Reza Abbasi'nin İran'daki Azerbaycan Türk topluluğu adına yürüttüğü barışçıl aktivitelerden dolayı hapsedilen bir vicdan mahpusu (düşünce suçlusu) olduğuna inanmakatdır.

Reza Abbasi, insan hakları ile demokrasinin yaygınlaştırılması konusunda çalışmaları olan ASMEK'in (Azerbaycan Siyasi Mahpuslarını Müdafaa Komitesi) kurucu üyesi ve İran Mezunlar Birliği'nin (Advar-e Takim-e Vahdat) üyesidir. Abbasi, 17 Aralık 2005'te Zenjan Üniversitesinde, devlet yetkililerini eleştiren bir konuşma yapmıştır. 2002 yılında kurulan ASMEK, yetkililer tarafından sürekli baskı görerek Abbasi dahil dört kurucu üyesi 2004 yılının Nisan ayında gözaltına alınmışlardır.

Reza Abbasi, İstihbarat Bakanlığının, sorgulanması için Bakanlık binasına gelmesinin söylendiği telefon çağrısına yanıt vermeyince 27 Haziran 2006'da gözaltına alınmıştır. 12 Mayıs'ta devlet gazetesi "İran"da, Azerbaycan Türklerini rencide eden ve kitlesel protesto gösterilerinin başlamasına neden olan bir karikatür yayınlanmıştır; Abbasi'nin gözaltına alınmasının bu protestolarla ilgili olabileceği sanılmaktadır. Gözaltına alınması ayrıca 30 Haziran'da Azerbaycan Türklerinin, 9. yüzyılda yaşayan ve tarihi kahraman olarak kabul edilen Babek Hürremdin'in doğum yıldönümünü kutladıkları Babek Kalesi Toplantıları sırasında gerçekleşmiştir. Bu toplantıların sıkça İran yetkilileri tarafından bastırılmaya çalışıldığı ve bu yıl, güvenlik memurlarının katılımları engellemek amacıyla toplantılar öncesi bir çok kişiyi gözaltına aldığı bilinmektedir.

Reza Abbasi'nin iki kez yargı önüne çıkarıldığı bilinmektedir: 5 Eylül'de Abbasi Zenjan İnkılap Mahkemesi'nin 1. Şubesinde, ailesi ve avukatının olmadığı kapalı celsede yargılanmıştır. İkinci celse 11 Eylül'de avukatının katılımıyla gerçekleşmiştir. Avukatının verdiği bilgilere göre Abbasi ASMEK'de ve çeşitli öğrenci kuruluşlarındaki faaliyetleriyle ilgili sorgulanmıştır.

ÖNERİLEN EYLEM: Lütfen Farsça, İngilizce, Fransızca, Arapça ya da kendi dilinizde bir mektup yazarak en kısa sürede gönderin. Mektubunuzda:

- Reza Abbasi'nin bir insan hakları savunucusu olarak uluslararası anlaşmalarca tanınmış ifade ve örgütlenme özgürlüğü çerçevesindeki barışçıl çalışmalarından dolayı "İran İslam Cumhuriyetinin başkanına hakaret etmek" suçlamasıyla altı ay ve "sistem aleyhine propaganda yapmak" suçlamasıyla altı ay olmak üzere bir yıl hapis cezası alması nedeniyle endişe duyduğunuzu belirtin;

- Abbasi'nin bir vicdan mahpusu (düşünce suçlusu) olduğuna inandığınızı belirterek yetkililerden onu hiç bir ön koşul olmadan bir an önce serbest bırakmalarını isteyin;

- Abbasi'nin Zenjan İnkılap Mahkemesinde kapalı olarak görülen davasının uluslararası adil yargılama standartlarına uymaması nedeniyle endişe duyduğunuzu bildirin;

- Yetkililere, onun ailesine, avukatına, ve talep ederse sağlık yardımına ulaşmasını sağlamaları çağrısında bulunun;

- Yetkililer tarafından korkutulup tedirgin edildikleri bildirilen ailesinin güvenliğinden endişe duyduğunuzu belirtin.