6 Şubat 2007 Salı

İRAN - Saleh Kamrani (E), 34, Avukat ve insan hakları savunucusu

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/014/2007
06 Şubat 2007

UA 171/06 (MDE 13/067/2006, 16 Haziran 2006) ve (MDE 13/071/2006, 23 Haziran 2006) - Güvenlik Endişesi/ Sağlık Endişesi/ Olası Düşünce Mahkumu Raporuyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Saleh Kamrani (E), 34, Avukat ve insan hakları savunucusu

İran Azerbaycanlısı avukat ve insan hakları savunucusu Saleh Kamrani 18 Eylül 2006 günü serbest bırakılmıştır. O, 14 Haziran 2006'dan beri Evin Hapishanesinin 209. bölümünde tutuluyor olup psikolojik işkenceye maruz kalmakta, ayrıca kalp rahatsızlığı için sağlık yardımı almasına izin verilmemekteydi. Serbest bırakılmadan beş gün önce 13 Eylül 2006'da o, İran İslami Anayasasının 500. maddesine göre "sistem aleyhine propaganda " suçlamasıyla beş yıl ertelenmiş olan bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Saleh Kamrani tecrit gözaltısında tutulup, eşinin tutuklanacağına dair tehdit edilmek dahip psikolojik işkencelere maruz kalmıştır. O ayrıca sık sık geceyarısı uzun süre sorgulanarak uykusuz bırakılmıştır. 97 günü hücre gözaltısında geçiren Kamrani, zaman zaman diğer tutukluların da onun koğuşuna getirildğini, o yüzden mahkemeyi onu hiçbir zaman diğer mahpuslarla bir yerde tutmamakla suçlayamayacağını belirtmiştir.
2006 yılının Temmız ayında Saleh Kamrani'nin davası, soruşturma için Tahran Savcılar İnkılap Ofisi 14. Şubesine gönderilmiştir. O, eşine yönelik tehditlerin son bulması ve Tahran Savcılar İnkılap Ofisi 14. Şubesinin sorgusu sırasında gözaltına alınarak Kamrani'yle kelepçelenmiş halde Evin Hapishane'sine götürülen avukatı Ramin Mohammadkhani'nin serbest bırakılması talebiyle yedi günlük bir açlık grevi yapmıştır.

Saleh Kamrani, hayatının her detayıyla ilgili sorgulanarak tehdit edilmiştir. Ona karşı yöneltilen suç kanıtlarının son 15 yılın konuşmaları, röportajları ve mektuplaşmalarını, kayıtlı telefon görüşmelerini, SMS mesajlarını, aralarında kardeşininde bulunduğu şahıslardan onun hakkında işkence altında alınan ifadeleri ve hatta Saleh Kamrani'nin kravatlı bir fotografını içerdiği belirtilmiştir. O ayrıca Uluslararası Af Örgütü gibi insan hakları kuruluşlarıyla iletişime geçmek ve aralarında İsraillilerin de bulunduğu yabancılarla bağlantı kurmakla suçlanmıştır.

Uluslararası Af Örgütü, Kamrani'nin İran Azerbaycanlıları ve diğerlerini savunan bir avukat olarak, İran'daki Azerbaycan toplumu için daha geniş haklar adına uluslararası anlaşmalarla tanınmış barışçıl ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kullandığı faaliyetleri nedeniyle tutuklandığına inanmaktadır.

Saleh Kamrani'nin serbest bırakılışından beri, yetkililer onu ve ailesini tedirgin etmeye devam etmiş ve ona yönelik suçlamalar, mesleğini devam ettirmesine engel olarak kullanılmıştır.

Detaylı bilgi için bkz. Iran: Human rights defender and lawyer - Appeal Case: Saleh Kamrani Aİ İndeksi: MDE 13/139/2006, 20 Aralık 2006, http://web.amnesty.org/library/Index/ENGMDE131392006?open&of=ENG-IRN

Daha fazla eylem talep edilmemektedir. Başvuru gönderen herkese teşekkürler.