23 Mart 2007 Cuma

İran Azerbaycanlısı aktivist Mehdi Babaei Ajabshir (Oktay)

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/036/2007
23 Mart 2007

UA 221/06 (MDE 13/093/2006, 17 Ağustos 2006) – Hücre Gözaltısı / İşkence Tehlikesi/ Olası Düşünce Mahkumu Raporuyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Mehdi (Oktay) Babaei Ajabshir (E), 31 yaşında, aktivist

İran Azerbaycanlısı aktivist Mehdi Babaei Ajabshir (Oktay olarak tanınmaktadır) altı aylık hapis cezasını tamamladıktan sonra Ocak ayında Tebriz Hapishanesinden serbest bırakılmıştır.

2 Eylül ya da ona yakın olan günlerden birinde, Mehdi Babaei Ajabshir Tebriz İnkılap Mahkemesinin 1. Şubesi tarafından yargılanarak altı ay hapis cezasına çarptırılmıştır. O, Anayasanın 499. maddesine göre "ülke güvenliğini bozmakta olan kanunsuz teşkilata üyelik"le suçlu bulunmuştur. Uluslararası Af Örgütü, onun İran'daki Azerbaycan topluluğunun hakları için yürüttüğü barışçıl faaliyetlerinden dolayı tutuklanan bir "vicdan mahpusu" (düşünce suçlusu) olduğunu düşünmektedir.

Uluslararası Af Örgütü, ona karşı gösterilen "kanıtları", İran'da Azerbaycanlıların yasal kültürel ve politik toplantılarına katılımının oluşturduğu yargı sürecinin, uluslararası adalet standartlarına uymadığına inanmaktadır.

Kanıtlar, 2006 yılının Mayıs ayındaki gösterilerine katılımı, Babek Kalesi toplantılarını, Tebriz İslami Azad Üniversitesindeki Türkçe ve Azerbaycan dil kurslarına katılımı, "Türkçe kitap ve gazetleri okumanın sonucu olarak milliyetçi oluşumların bir parçası olmayı", Azerbaycanlı dilbilimci Muhammed Ali Ferzane'nin 2005 yılındaki cenazesine katılımı ve "internette milliyetçi siteleri ziyaret etmeyi" içermektedir.

Mehdi Babaei Ajabshir 11 Temmuz 2006'da İstihbarat Bakanlığı memurları tarafından bir sokakta gözaltına alınmıştır. 28 Haziran'da, 16 polis memuru Tebriz'deki evine onu gözaltına almak amacıyla girmişti. Memurlar onu evde bulamayınca Türkçe kitaplara, CDlere, ailenin bilgisayarına, bir postere ve ailenin fotograf albümlerine el koymuşlardır. İddialara göre memurlar aileyi, Mehdi Babaei Ajabshir'i yakaladıklarında işkence edeceklerini, hatta vuracaklarını söyleyerek tehdit etmişlerdir. Aynı gece İstihbarat Bakanlığı memurları ailenin evini sürekli telefonla arayarak Mehdi Babaei Ajabshir'in nerede olduğunu söylemelerini talep etmiştir. Kardeşi Ali bu sırada gözaltına alınmış ve ertesi gün, kardeşini Tebriz İstihbarat Bakanlığına teslim olmasına ikna etmesi şartıyla serbest bırakılmıştır.

Ailesi, 21 Temmuz'da, o telefon açıp Tebriz'de İstihbarat Bakanlığı gözaltı merkezinde tutulduğunu söyleyene kadar Ajabshir'in nerde olduğuna dair bilgi alamamışlardır. İddialara göre burda işkence görmüştür. Daha sonra Tebriz Hapishanesine nakledilmiştir.

Başvuru gönderen herkese teşekkürler. Daha fazla eylem talep edilmemektedir.