18 Nisan 2009 Cumartesi

Eher şehrinde 17 yaşındaki Azerbaycanlı Lise Öğrencisi 10 Ay Şartlı Hapis Cezasına Çarptırıldı

Güney Sesi: İran'da Doğu Azerbaycan eyaletinin Eher şehrinde 17 yaşındaki Azerbaycanlı lise öğrencisi İbrahim Nuri, beş yıl boyunca ertelenecek olan 10 aylık hapis cezasına çarptırıldı.

İbrahim Nuri, 6 Nisan 2009 tarihinde Eher İnkılap Mahkemesinin Birinci Şubesinde avukatsız ve kapalı olarak görülen mahkemede, 2006 yılının Mayıs ayında İran'da Azerbaycanlıların devlet gazetesinde yayınlanan hakaret içerikli ırkçı karikatüre karşı protesto gösterilerine katılmak ve "düzen aleyhine propaganda yapmak" suçlamasıyla yargılandı. 17 yaşındaki Azerbaycanlı aktivist, daha önce kültürel faaliyetleri nedeniyle defalarca gözaltına alınmıştı.

O ilk olarak 2007 yılının Mayıs ayında Eher şehrinin Ettelaat (İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı) bakanlığına çağrılmış ve 3 gün gözaltında tutulduktan sonra teminat karşılığında serbest bırakılmıştı. İbrahim Nuri, serbest bırakıldıktan birkaç gün sonra "Yasadışı toplantılara çağrı bildirileri yaymak" suçlamasıyla tekrar gözaltına alınmış ve bir hafta sonra teminat karşılığında serbest bırakılmıştı. Bu aktivist, geçtiğimiz yıl "milliyetçi faaliyetleri" gerekçe gösterilerek eğitim gördüğü lisenin müdürü tarafından 3 gün boyunca okuldan uzaklaştırılmıştı.

Öte yandan 11 Nisan 2009 tarihinde aynı şehirdeki Azerbaycanlı aktivistler Salih Abbasi ve Muharrem Kamrani, Eher İnkılap Mahkemesinin Birinci Şubesine çağrılmışlardır. Yakınlarının verdikleri bilgilere göre aktivistler "düzen aleyhine propaganda yapmak" ve "bildiriler yayarak Pan-Türkizm (Türkçülük) propagandası yapmak" ile suçlanmışlardır. Bu aktivistler 2006 yılının Nisan ayında Eher şehrinde gözaltına alarak 45 gün boyunca şiddetli baskı ve işkencelere maruz kalmış, daha sonra kefalet karşılığında serbest bırakılmışlardı. Uluslararası Af Örgütü o dönemde yayınladığı iki bildiriyle Salih Abbasi ve Muharrem Kamrani'nin bir an önce serbest bırakılmaları çağrısında bulunmuştu. Tebriz Üniversitesi mezunu olan Salih Abbasi, İran'da Azerbaycan öğrenci hareketinin faal isimlerindendir. Muharrem Kamrani ise Urmiye Üniversitesinden mezun olup yayını durdurulmuş Uyanış dergisinin editörlüğünü yapmıştır.