4 Mayıs 2006 Perşembe

Hojjatoleslam Ezimi Qedimi (Hüccet'ül-islam Ezimi Kadimi)

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/046/2006

4 Mayıs 2006

UA 219/05 (MDE 13/046/2005, 24 Ağustos 2005) ve (MDE 13/067/2005, 04 Kasım 2005) - Güvenlik endişesi/ İşkence ve kötü muamele korkusu/ Adil olmayan Yargılama/ Olası düşünce mahkumu Raporlarıyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Hojjatoleslam Ezimi Qedimi (Hüccet'ül-islam Ezimi Kadimi) (E), 32

Hüccet'ül-islam Ezimi Kadimi 20 Şubat 2006'da bir yıllık hapis cezasına karşı yapılan temyiz başvurusunun Din Adamları Özel Mahkemesi 2. Şubesi tarafından reddedilmesinden sonra 26 Mart 2006'da hapishaneye geri götürülmüştür.

Hüccet'ül-islam Kadimi, 2006 yılının Ocak ayında Tebriz'deki Din Adamları Özel Mahkemesi 5. Şubesi tarafından Ceza Kanununun 19.,20.,48. ve 500., Adli Prosedürler Kanununun 42. ve Din Adamları Yasasının 42. ve 48. maddelerinden yargılanmıştır. Kadimi, "sistem aleyhine çalışan toplulukların propagandasını yapmak" suçlamasıyla bir yıl hapis, İran'ın Azerbaycan eyaletlerinden (Doğu ve Batı Azerbaycan, Erdebil ve Zenjan) sürgün, “din adamlığı haysiyetine hakaret” suçundan 10 yıl süreyle din adamlığı elbisesi giymekten menedilme, ve 5 yıl boyunca ülke dışına çıkmama cezalarına çarptırılmıştır. O, ayrıca 2004 yılında aldığı hükmle ilgili mahkemeye itaatsizlikten 91 gün hapis cezası almıştır. Bu hüküm, Erdebil'de Serçeşme (Karabağ) Camiisinde İran devletinin Azerbaycanlılara yönelik ekonomik ve kültürel politikalarına tepki olarak yapılan bir oturma eyleminde nedeniyle verilmiş ve Kadimi iki yıl Kum şehrine hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kapalı olarak görülen ve sanığın avukata erişimi olmadığı sanılan mahkeme celsesinde Hüccet'ül-islam Ezimi Kadimi'nin kendini anadili olan Azerbaycan Türkçesinde savunmasına izin verilmemiştir. Ona karşı yöneltilen suçlamaların "Bağer Han'ın mezarı başında kanunsuz toplantı düzenlemek", "Şems-i Tebriz internet sitesine röportaj vermek", "Ana Yurdu TV kanalına röportaj vermek", "İslam Cumhuriyetine muhalefet etmek", "mahkemeye itaatsizlik", "Resul dergisinin yayınlanıp çoğaltılmasına katkıda bulunmak" ve "Kum şehrindeki genç dini öğrencileri yanlış yönlendirmek" ile ilgili olduğu belirtilmiştir.

Uluslararası Af Örgütü, Hüccet'ül-islam Ezimi Kadimi'ye yönelik suçlamaların uluslararası standartlardan uzak olup, İran'ın da taraf ülkelerinden biri olduğu BM Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 19, 21, 26 ve 27. maddelerinde tanınan ifade ve örgütlenme özgürlüğüyle ayrımcılığa uğramama haklarını ihlal etmektedir. Buna göre, Hüccet'ül İslam Ezimi Kadimi, İran'daki Azerbaycan Türk topluluğu adına yürüttüğü barışçıl aktivitelerden dolayı hapsedilen bir vicdan mahpusu (düşünce mahpusu) olup Uluslararası Af Örgütü onun hiç bir ön koşul olmadan bir an önce serbest bırakılmasını talep etmektedir.

Hüccet'ül-islam Kadimi, 2005 yılının Aralık ayında İsveç'te Uluslararası Af Örgütüne şu açıklamada bulundu: "Uluslararası Af Örgütü'nün benimle ilgili başlattığı kampanya için çok minnettarım. Tutukluyken eylemlerden haber aldım. Serbest bırakıldıktan sonra, güvenlik güçleri tarafından sorgulanırken gönderilen mektupları gördüm. Mektuplarınız benim için çok şey ifade ediyor."

GENEL BİLGİLENDİRME: Din Adamları Özel Mahkemesi, 1987'de İslam Cumhuriyetinin kurucusu tarafından İran'daki Şii din adamlarının yargılanması için oluşturulan olağandışı bir mahkeme olup hukuki yapının dışında çalışır. Görülen davalar uluslararası adil yargılama standartlarıyla örtüşmemektedir. (Detaylı bilgi için bkz.: "Iran: Human Rights Violations against Shi’a Religious Leaders and their Followers" AI İndeksi: MDE 13/018/1997)

ÖNERİLEN EYLEM: Lütfen İngilizce, Farsça, Arapça ya da kendi dilinizde bir mektup yazarak en kısa sürede gönderin. Mektubunuzda:

-Hüccet'ül-islam Ezimi Kadimi'nin, İran'ın da taraf ülkelerinden biri olduğu BM Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde tanınan ifade ve örgütlenme özgürlüğüyle ayrımcılığa uğramama haklarının ihlali olarak, İran'daki Azerbaycan Türk topluluğu adına yürüttüğü barışçıl aktivitelerden dolayı hapsedilen bir vicdan mahpusu (düşünce mahpusu) olması nedeniyle duyduğunuz endişeyi belirterek, hiç bir ön koşul olmadan bir an önce serbest bırakılmasını talep edin;

- Din Adamları Özel Mahkemesinde görülen davasının uluslararası adil yargılama standartlarına uymaması nedeniyle endişe duyduğunuzu belirtin.