30 Mart 2008 Pazar

Abbas Lisani'ye Karşı uygulanan İnsan hakları İhlallerine Son Verilsin.

1967 yılında İran'ın kuzey batısındaki Erdebil kentinde doğan, Güney Azerbaycanlılarının insan hakları savunucusu Abbas Lisani 1990'lardan itibaren Azerbaycan konusundaki siyasal ve kültürel faaliyetlerine başlamıştır. Lisani Azerbaycanlıların kültürel ve saiyasal haklarını müdafaa ettiği için İran İslam Cumhuriyetinin güvenlik güçleri tarafından bir çok kez tutuklanarak fiziksel ve ruhsal işkencelere maruz kalmıştır.

Abbas Lisani ilk kez 28 Ağustos 2003 tarihinde Kelyber kentinde olan Babek Kalesinde tutuklanmıştır; Babak Kalesinde her yıl on binlerce Azerbaycanlı Babek'in doğum gününü kutlamak için toplanır. Babek Horremdin 9. yüz yılda yaşamış ve Azerbaycanlıların kahramanıdır. Lisani 18 Eylül 2003 tarihinde bu etkinliğe katılma nedeniyle 6000 dolar para cezasına çarptırılmıştır.

6 Ağustos 2005 tarihinde Erdebil İslamı Devrim Mahkemesi Lisani'yi ülke güvenliğine karşı gelme, Türkçe takvim yayınlama, düzene karşı propaganda yapma ve Pantürkist gibi suçlamalardan, Huzisatan bölgesinde geçirmek üzere 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

22 Mayıs 2006 Tarihinde İran'ın kuzey batı kentlerinde, Azerbaycanlıları aşağılayan karikatüre itiraz olarak geniş gösteriler düzenlenmiştir. 27 Mayıs tarihinde bu gösteriler Lisani'nin katılımı ile Erdebil kentinde gerçekleşmiştir. Gösterilerden bir hafta sonra 30 kişilik güvenlik güçlerinden oluşan bir ekip Lisani'nin evine baskın düzenleyerek 3 Haziran 2006 tarihinde göz altına almışlardır. Güvenlik güçleri, Lisani'nin eşi ve çocuklarının gözü önünde dövüp eşine de söz tacizinde bulunmuşlardır; Hatta güvenlik güçleri Lisani'yi ölümle tehdit etmişlerdir. Güvenlik güçleri Lisani'nin bilgisayarı, CD'leri, kitapları ve cep telefonuna el koymuşlardır.

7 Haziran 2006 tarihine kadar ailesine Lisani'nin nerede tutulduğu hakkında bilgi verilmemiştir. İlk kez 26 gün sonra yani 29 Haziran 2006 tarihinde ailesi ile görüşmesine izin verilmiştir.

Gözaltında iken, durumunun belirsizliğinden şikayetçi olan Abbas Lisani, Aralık 2006 tarihinde Erdebil şehri savcısına mektup yazarak dosyasının mahkemeye gönderilmesini ve yargılama işlemlerinin başlatılmasını talep etmiştir; aksi takdirde açlık grevine başlayacağını belirtmiştir. Fakat Lisani'nin bu istemi dikkate alınmamış ve bu duruma itiraz eden Lisani 16 Ocak 2007 tarihinde siyasi suçlularının bulunmadığı ve uyuşturucu bağımlılarının tutulduğu koğuşa gönderilmiştir. Bu uygulamaya itiraz eden Lisani açlık grevine başlamıştır. Lisani 58 gün süren grevi süresince hücrede tutulmuştur.

Lisani, ailesinin ve arkadaşlarının ricası üzerine açlık grevine son vermiştir. Bunun sonucunda Lisani aşırı biçimde zayıflamış ve hatta konuşmada zorluk çekmesine rağmen ona sağlık hizmetleri verilmemiştir.

Ailenin bir tek gelir kaynağı olan kasap dükkanı da güvenlik güçleri tarafından kapatılmış, müşterilerinin bir çoğu sorguya alınmıştır. Dükkanın ortağı ve çırağı da gözaltın alınarak bir dönem cezaevinde tutulmuşlardır.

Lisani'nin durumu hakkında bu güne kadar yerel ve uluslararası bir çok insan hakları örgütü ve kurumu bildiri yayınlamıştır. Ancak bu güne kadar İran İslam Cumhuriyetinin yargı organları bu bildirileri dikkate almamışlardır.

Bu güne kadar toplam 3 dosyası nedeni ile 30 ay hapis ve 50 kırbaç cezasına çarptırılan Lisani, Tebriz'deki Meşrutiyet törenine katılma nedeniyle başka bir yargılama ile karşı karşıyadır. Lisani öncelikle Erdebil hapishanesinde tutulmuş, daha sonra da Eher cezaevine gönderilmiştir. Son aylarda ise cezasının infazı ve baskıları artırmak için yaşadığı kentten 2000 KM. uzakta olan Yezd cezaevine götürülmüştür.

Biz Abbas Lisani Müdafaa Komitesi olarak; Abbas Lisani'yi düşünce suçlusu olarak görüp ona karşı işlenilen insanlık ve yasadışı davranışların son verilmesini, Abbas Lisani'nin kayıtsız ve şartsız serbest bırakılmasını, ve maruz kaldığı haksızlıklardan dolayı gördüğü manevi ve maddi zaraların karşılanmasını talep ediyoruz.

TÜRK DÜNYASI İNSAN HAKLARI DERNEĞİ
Saat: 13.00 Yer: B.M. Temsilciliği Birlik Mahallesi / Ankara
Adres: Gülseren Sok. No: 13/2 Maltepe / ANKARA
Tel: 0 312 231 15 59 Fax: 0 312 231 15 60

imza kampanyasi

Abbas Lisani’nin hurriyetine kavusmasi icin baslattiklari imza kampanyasina katilmaya davet ediyoruz... http://www.thepetitionsite.com/1/abbaslisani