26 Mart 2008 Çarşamba

İRAN - Reza Daghestani (Rıza Dağıstani) (E), 27, Azerbaycanlı kültürel haklar aktivisti, öğrenci, gazeteci

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/060/2008
26 Mart 2008

UA 58/08 (MDE 13/040/2008, 6 Mart 2008) İşkence ve Kötü Muamele Korkusu Raporuyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Reza Daghestani (Rıza Dağıstani) (E), 27, Azerbaycanlı kültürel haklar aktivisti, öğrenci, gazeteci

Azerbaycanlı aktivist Rıza Dağıstani, yaklaşık 40.000 dolar teminat karşılığında 19 Mart'ta serbest bırakılmıştır. Dağıstani, 21 Şubat 2008 günü Urmiye şehrindeki ailesinin evinde gözaltına alınmıştı. Aktivistin evi aranmış ve bilgisayarına, CDlerine, belge, kitap ve gazetelerine el koyulmuştur

Rıza Dağıstani, Farsça ve Azerbaycan Türkçesinde yayınlanan öğrenci dergisi Çamlıbel'in editörü olup diğer bazı yayınlarda da yazmaktadır. Dağıstani'nin diğer aktiviteleri Negede (Sulduz) kentinde Azerbaycan Türkçesi kursları açmak ve Batı Azerbaycan eyaletinde 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü'nde şiddet içermeyen gösteriler düzenlenmesi için topluluklar oluşturmak olmuştur.

Dağıstani, 14 Mart'ta yapılacak olan meclis seçimlerine Urmiye'den katılıp daha sonra diskalifiye olan bazı aday adaylarını destekleyen "Urmu Azerbaycan Sesi" kampanya topluluğuna üyeydi. Bu topluluk "seçimlerin adaletsizliğini ve adayların demokrasiye aykırı bir şekilde diskalifiye edilmesini" eleştiren bir bildiri yayınlamıştı. Uluslararası Af Örgütü, Dağıstani'nin gözaltına alınmasının İran'daki Azerbaycan topluluğu adına yaptığı bu ve diğer şiddet içermeyen faaliyetlerle ilgili olabileceğine inanmaktadır.

Daha fazla eylem talep edilmemektedir. Başvuru gönderen herkese teşekkürler.