11 Mart 2008 Salı

Mayıs 2006 protestolarında Nagada’da (Sulduz) yaralanan 12 kişiye para cezası verildi

İran devletinin resmi gazetesinde Azerbaycan Türklerine yapılan hakarete (Karikatür ve makale) protesto olarak gerçekleşen yürüyüşler sırasında 25 Mayıs 2006 tarihinde Nagada’da yaralanan 12 kişiye para cezası verildi.

Nagada Umumi Mahkemesi 101. Şubesi baylar 1-Mehdi AZİZZADE 2-Nasir CİHANGERD 3-Mahmud HACI MUHAMMEDİ 4-Ali Rıza MEHRAN 5-Kamran NOHE KHAN 6-Mehran NOHE KHAN 7-İrec MUHAMMEDİ 8-Hebib RAZAVİ 9-Yahya NOVRUZİ 10-Ali Rıza İBRAHİMZADE 11-Hüseyin MURADİ 12-Ali NURİ’yi, emniyet güçlerinin raporlarını ve ayrıca adı geçen şahısların sözü edilen protestolarda yaralanmasını da dikkate alarak, yasadışı eyleme katılma sureti ile umumi düzeni bozma konusunda suçlu bulmuş ve adı geçenlerin mahkûm edildiğini bildirmiştir. Söz konusu şahıslara kişi başına hapis cezasına bedel olarak 1 milyon Riyal ve kırbaç cezasına bedel olarak 500 bin Riyal para cezası verilmiştir. Yargıya tabi tutulan İrac TAGİPUR isimli bir vatandaş ise aklanmıştır.

Bu hüküm Nagada Umumi Mahkemesi 101. Şube başkanı yargıç MUHAMMETNEJAD tarafından verilmiştir.

Bu 13 kişinin hepsi 25 Mayıs 2006’da emniyet güçlerinin açtığı doğrudan ateş sonucu yaralanmış ve bu yaralanma olayı da mahkemede kanıt olarak kendi aleyhlerinde kullanılmıştır.

Bununla birlikte geçen haftaların içinde bazı Nagadali milli aktivistlerin, o cümleden Mühendis İbrahim MOİNİ, Ali HACI MUHAMMEDİ ve 25 Mayıs 2006’da açılan ateş sonucu kardeşi Tevhit AZERİYUN’u kaybeden Veli AZERİYUN’un kırbaç hükümleri infaz edilmiştir.

Mayıs 2007’den beri hapiste olan Mühendis Moini ancak 11 Şubat 2008 günü 40 adet kırbaç cezası aldıktan sonra serbest bırakılmıştır. Mühendis Moini 25 Mayıs 2006 protestolarında tutuklanmış 2 ay gözaltında kaldıktan sonra rehin karşılığında şartlı olarak tahliye edilmişti. Fakat kendisi Mayıs 2007 protestoların 1. Yıldönümü öncesinde tekrar tutuklanmış ve gözaltında kaldığı günlerin ihtisabıyla toplam 10 ay kesin hapis ve 40 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.

Diğer Sulduzlu aktivist Ali HACI MUHAMMEDİ Kasım ayının sonlarında kırbaç cezası infaz edildikten sonra 4 ay kesin hapis cezasını geçirmek üzere Nagada hapishanesine gönderilmiştir.

Kardeşi “Tevhit AZERRİYUN”u 25 Mayıs 2006 tarihinde protesto sırasında kaybeden Veli AZERİYUN’un 20 adet kırbaç cezası 16 Ocak 2008 tarihinde infaz edilmiştir.

Bütün bunlarla bir zamanda 2006 protestoları sırasında Nagada’da canını yitirenlerin ailelerine İTTİLAAT (İstihbarat Bakanlığı) tarafında baskı uygulandığı bildirilmektedir. Alınan bilgilere göre bu aileler kaybettikleri aile ferdinin mezarı başına topluca gitmemeleri ve sadece 1.derece akrabaların mezar başına gidebileceği konusunda uyarılmışlar. Nagada’da yapılan protestoların emniyet güçleri tarafından bastırılması sırasında onlarca kişi canını yitirip veya yaralanmıştır. İran’ın devlet televizyon kanalı Tevhit AZERİYUN(25), Himmet İSİMZADE(35-evli), Hüseyin FETHİPUR(17- lise öğrencisi) ve Asker KASIMİ(39-evli) isimli 4 vatandaşın olaylar sırasında (25 Mayıs 2006 ) öldüğünü onaylamıştır.

Fertlerini kaybeden ailelerin, doğrudan ateş açtıkları gerekçesi ile polis, Devrim Muhafızları ve Besic (milis kuvvetler) aleyhinde açtıkları dava bu güne kadar dikkate alınmamıştır.