3 Mart 2008 Pazartesi

İRAN'DA YAŞAYAN AZERİ TÜRKLERİ, İRAN BÜYÜKLEÇİLİĞİ ÖNÜNDE AĞZI BANTLI EYLEM DÜZENLEDİ

ANKARA (İHA) - Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği (TDİHD), İran'da tutuklanan ve avukat hakkı tanınmayan Azerbaycanlılar için eylem yaptı.

Türk Milliyetçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zaur Bayramlı ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ile Azerbaycanlı öğrenciler katıldı. Azerbaycanlı öğrenciler, eyleme ağızlarını beyaz bantlarla kapatarak katıldı. Burada bir açıklama yapan TDİHD Başkanı Buksur, İran yasalarına göre İran'da yaşayan her vatandaşın eşit haklara sahip olduğunu, ancak bu yasaların yok sayıldığını söyledi. İran'daki bu tutuklamalara sonverilmesini ve bu insanların avukat kullanabilme haklarının da verilmesini ve tutuklanan insanların nerede tutuldukları hakkında da yeterli bilgi verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Türkiye'de yaşayan Güney Azerbaycanlı öğrenciler adına konuşan Azerbaycan Türk Milliyetçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zaur Bayramlı ise, İran'da Farslar, Güney Azerbaycan Türkleri, Türkmenler ve diğer etnik grupların yaşadığını belirterek, 80 yıldır İran'da Fars olmayan etnik gruplara asimilasyon politikası uygulandığını savundu. İran'da yaşayan etnik gruplara baskı uygulandığını ve kültürel, siyasi, ekonomik alanlarda ayrımcılık yapıldığını iddia eden Bayramlı, söz konusu etnik grupların, İranAnayasası ve İran'ın taraf olduğu uluslararası sözleşmelere bağlı olarak haklarını talep ettiklerini belirtti. Bayramlı, bu taleplere karşı şiddet politikası uygulandığını öne sürerek, "İran nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Güney Azerbaycan Türkleri söz konusu Anayasal ve uluslararası haklardan mahrum bırakılmışlardır. Haklarını talep eden Azerbaycanlılara karşı baskı uygulanmakta ve bir çoğu yargılanmadan veya adil olmayan yargılamalar sonucunda çeşitli yaptırımlarla cezalandırılmaktadırlar. Hatta GüneyAzerbaycanlı tutukluların avukat tutmalarına da izin verilmemekte, bu davaları almak isteyen avukatlar da çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalmaktadırlar" dedi.

Bayramlı, İran İslam Cumhuriyeti'nin Azerbaycanlılara karşı uyguladığı ayrımcılığa son verilmesini, hapiste olan Azerbaycanlıların serbest bırakılmasını, insan hakları ihlallerine son vermesini, işkence ve insanlık dışı muameleleri durdurmasını, gözaltında bulunanlara yasalarda belirtilen kuralların uygulanmasını ve taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uymasını talep ettiklerini belirtti.

Bayramlı, 21 Mayıs 2006 tarihinde İran resmi haber ajansına bağlı bir gazetede Türklere çok ağır hakaretler içeren bir makale yayınlandığını belirterek, bu makaleye tepki gösteren Güney Azerbaycanlıların çeşitli şehirlerde gösteriler yaptıklarını anlattı. Bayramlı, bu olaylarda 3 binin üzerinde tutuklama olduğunu, bazılarının zamanla serbest bırakıldığını ve tek kişilik hücrelerde kanunsuz olarak 15 Güney Azerbaycanlının halen tutulduğunu ve bu tutukluların serbest bırakılmasını istediklerini söyledi.

Siavaş Biabani isimli bir genç de aynı olaylarda İran'da gördüğü işkence sonucu dişlerinin kırıldığını anlattı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylem, açıklamaların ardından olaysız şekilde dağıldı.