16 Eylül 2009 Çarşamba

Erdebil'de Üç Kültürel Aktivist Gözaltına Alındı

Güney Sesi: İran'daki Azerbaycanlı kültürel aktivistler Hüseyin (Arif) Lisani, Mohsen Refiyi ve Hamid Heyderi, Erdebil şehrinde gözaltına alındılar. Yerel kaynaklardan alınan habere göre 14 Eylül günü, tutuklama izni bulunmayan güvenlik memurları tarafından Refiyi'nin mağazasında gözaltına alınan aktivistlerin nerede tutuldukları bilinmiyor. Memurların ayrıca mağazadaki bilgisayara ve diğer bazı eşyalara el koydukları bildirildi.

Hüseyin (Arif) Lisani ve Mohsen Refiyi, tanınmış Azerbaycanlı kültürel haklar aktivisti ve eski siyasi tutuklu Abbas Lisani'nin kardeşi ve kuzeni olup Erdebil'deki aktivistlerden, Hamid Heyderi ise İsfahan Üniversitesi'ndeki Azerbaycanlı öğrenci aktivistlerindendirler.

Adı geçen şahısların gözaltına alınması, İran'da eğitim-öğretim yılının başlangıcı olan "1 Mehr" (23 Eylül) gününden önce anadilde eğitim hakkı ve Azerbaycan Türkçesinin İran'da resmi dil statüsü kazanması talebiyle ilgili bildiri ve CDlerin Erdebil şehrinde dağıtılmasının ardından gerçekleşti.

Her yıl 1 Mehr'den önce başta Azerbaycanlılar olmak üzere ülkedeki Fars olmayan etnik topluluklar tarafından anadilde eğitim hakkı talepleri çeşitli barışçıl eylem ve protestolarla dile getiriliyor.