25 Eylül 2009 Cuma

RSF Örgütü, İran'daki Tutuklu Gazetecilerle İlgili Bildiri Yayınladı

Güney Sesi: Uluslararası RSF (Reporters Sans Frontieres- Sınır Tanımayan Gazeteciler) Kuruluşu, 24 Eylül günü yayınladığı bildiride İran'da tutuklu bulunan gazetecilere yönelik kötü muameleyi kınadı. ' "Dünya'nın en Özgür Ülkesi''nin Cezaevlerinde Kötü Muamele' başlıklı bildiride bazı tutuklu gazetecilerin hayatının tehlikede olduğundan bahsedilerek ülkedeki hapishanelerin BM tarafından denetlenmesi çağrısında bulunuldu. Bildiriye göre: "İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Dini Lider Hamaney İran'ın "dünyanın en özgür ülkesi" olduğunu söylüyor olsalar da, ülkede tutuklu olan gazeteciler işkence ve kötü muameleye maruz kalmaya devam ediyorlar. İran'ın en tanınmış gazetecilerinden Ahmed Zeydabadi'ye "itiraf vermesi" için baskılar yapılmakta, dosyasının kaybolduğu söylenen Bahaman Ahamadi Amoee halen cezaevinde tutulmakta ve solunum problemleri olan gazeteci Said Metinpur'a hiç bir tıbbi yardım yapılmamaktadır.

Uluslararası Basın Özgürlüğü Kuruluşuna göre İran'da tutuklu olan gazetecilerin en temel hakları çiğnenmekte, avukatları ve aileleri tehdit edilmektedir. Birleşmiş Milletler mutlaka başta Evin Hapishanesi olmak üzere cezaevlerine denetim heyeti göndermelidir."

"Azerbaycan dilinde yayın yapan haftalık Yarpaq dergisinin yazı işleri kurulu üyesi gazeteci Said Metinpur, geçirdiği akciğer enfeksiyonu nedeniyle solunum problemleri yaşamaktadır. 20 Eylül'de kendisiyle iletişim kurabilen eşi, onun öksürükleri yüzünden konuşmakta güçlük çektiğini söylemiştir. Yetkililer, avukatının tedavi izni verilmesi talebini reddetmişlerdir. Metinpur, Tahran Devrim Mahkemesi 15. Şubesi'ne çağrıldığı 11 Temmuz gününde tutuklanmıştır. O, bir yıl önce "yabancılarla iletişim kurmak" (casusluk) ve "rejim aleyhine propaganda" suçlamalarıyla 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Metinpur, Mayıs 2007'den Şubat 2008'e kadar süren gözaltı döneminden sonra çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır.

"Mistreatment in jail in the "world's freest country": http://www.rsf.org/Mistreatment-in-jail-in-the-world.html