21 Eylül 2009 Pazartesi

İzmir Üniversitesi Öğrencisi Kültürel Aktivist Gözaltına Alındı

Güney Sesi: İran'da Azerbaycanlı gazeteci ve kültürel aktivist Ümid Şükri, 16 Eylül günü ailesini ziyaret etmek için Erdebil şehrinde bulunduğu sırada gözaltına alındı.

İki yıldır Türkiye'de yaşayan ve İzmir Üniversitesi'nde öğretim gören aktivist, daha önce Erdebil Peyam-i Nur Üniversitesi'nde çıkan öğrenci dergisi "Sayan"ın sorumlu müdürüydü.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Şükri'nin gözaltına alınmasının, Erdebil şehrinde öğrenciyken yaptığı kültürel çalışmalar ve adı geçen öğrenci dergisindeki yayınlarla ilgili olduğu sanılıyor.

Geçen yıl İran'da Eğitim Bakanlığı tarafından yayını durdurulan "Sayan" adlı öğrenci dergisi, Peyam-i Nur Üniversitesindeki Azerbaycanlı öğrenciler tarafından kültürel ve toplumsal alanlarda yayınlanmaktaydı.

Son yıllarda İran'da öğrenci aktivistlere yönelik baskılar giderek artmakta olup öğrenci dergileri ve toplulukları kapatılmakta, faal öğrenciler ise gözaltında alınmaktadırlar. Son olarak birkaç hafta önce Azerbaycanlı öğrenci aktivistlerden bazılarının yüksek lisans eğitimi görmeleri, sınavları kazanmalarına rağmen "uygun olmadığı" gerekçesiyle engellenmişti.