15 Aralık 2008 Pazartesi

Azerbaycanlıların kültürel hakları için çalışan öğrenci aktivistler

KAMUSAL BELGE - AI İndeksi: MDE 13/177/2008
15 Aralık 2008

UA 271/08 (MDE 13/142/2008, 23 Eylül 2008) ve (MDE 13/170/2008, 21 Kasım 2008) - Sağlık Endişesi/ İşkence ve Kötü Muamele Korkusu/ Olası Düşünce Mahkumları Raporlarıyla ilgili Ek Bilgi

İRAN - Azerbaycanlıların kültürel hakları için çalışan öğrenci aktivistler:

Maqsoud Ahdi (E) ]
Mansour Aminian (E) ]
Dariush (Daryuş) Hatemi (E), 29 ]
Aydin Khajei (E), 23 ]
Amir Mardani (E) ]
Majid Makuyi (E) ]
Sejjad Radmehr (E) ]
Feraz Zahtab (E), 23 ]

Öğrenci aktivist Daryuş Hatemi, Kasım ayının sonlarında 50 milyon rial (yaklaşık 50 bin dolar) teminat karşılığında serbest bırakılmıştır. O ve adları belirtilen diğer öğrenci aktivistler, daha sonra "milli güvenliği bozmak amaçlı yasadığı topluluklara üyelik ve kuruculuk" ile "devlet aleyhine propaganda" suçlamalarıyla yargılanmak üzere teminat karşılığında serbest kalmıştırlar. Yargılamaları, 17 Ocak 2009 günü Tebriz İnkılap (Devrim) Mahkemesinde başlayacaktır.

Daryuş Hatemi dışındaki bütün öğrenciler 28 Ekim'de teminat karşılığında serbest bırakılmışlardı. O ise 50 bin dolar teminatı karşılayamadığı için gözaltında tutulmaya devam etmişti.

Merkezi Vancouver'da olan Azerbaycan'lı Siyasi Mahpusları Savunma Birliği'nin (ADAPP) verdiği bilgilere göre, polis memurları öğrencileri gözaltına aldıktan sonra evlerini arayarak bilgisayarlarına, CDlerine, belge ve kitaplarına el koymuşlardı. Öğrenciler, üç ay boyunca Tebriz Hapishanesinde tutularak İstihbarat Bakanlığı yetkilileri tarafından sorgulanmışlardı. Gözaltında aileleriyle görüştürülmeyen aktivistlerden bazılarına zaman zaman telefon görüşmeleri yapma izni verilmişti.

Aktivistlerin hiç birine avukat tutma izni verilmemiştir. ADAPP'ın açıklamalarına göre aileleri, öğrencilerin "Tebriz'de İstihbarat Bakanlığında gözaltındayken işkence gördükleri ve yetkililerin onlara uykusuz bırakarak ve 24 saat boyunca sorgulayarak işkence ve kötü muamele ettkilerini" belirtmişlerdir.

GENEL BİLGİLENDİRME: İran Azerbaycanlıları çoğunlukla Şii inançlıdırlar ve İran nüfusunun %25-30'luk bir oranını oluşturup İran’ın en büyük azınlığı olarak bilinmektedirler. Çoğunlukla İran'ın kuzeyinde yaşayan bu topluluk, topluma entegre olmuş olsa bile, son yıllarda Anayasada tanınmış olan Azerbaycan Türkçesinde eğitim ve Azerbaycan'ın kültürel ve tarihi bayramlarını kutlama gibi kültürel ve dil hakları istekleri bariz şekilde artmıştır.

ÖNERİLEN EYLEM: Lütfen Farsça, İngilizce, Fransızca, Arapça ya da kendi dilinizde bir mektup yazarak en kısa sürede gönderin. Mektubunuzda:

- Daryuş Hatemi'nin teminat karşılığında serbest bırakılması haberini memnuniyetle karşıladığınızı belirtin;

Yetkililere, onu ve diğer yedi öğrenciyi uluslararası olarak tanınabilir bir suçla ve uluslararası hukuk anlaşmalarıyla belirlenen adalet standartlarına uygun olarak yargılanmalarını, eğer ifade ve toplanma özgürlüklerini barışçıl olarak kullanmalar nedeniyle suçlanıyorlarsa beraat ettirilmeleri çağrısında bulunun.