23 Aralık 2008 Salı

Şehnaz Gulami açlık grevinde

Radikal,Nurettin ATMACA/BAKÜ

İRAN'da Tebriz Hapishanesi’nde tutuklu bulunan ülkenin önde gelen insan hakları savunucularından Şehnaz Gulami'nin geçtiğimiz Cuma gününden bu yana açlık grevinde olduğu bildirildi.

Azeri Turan Ajansı’nın Dünya Azerbaycanlıları Kongresi yöneticilerinden aldığı bilgiye göre, kadın hukukçu Gulami tutukluluk halinin yasal olmamasına itiraz amacıyla açlık grevi yapıyor.

Ajansa bilgi veren kaynaklar, Şehnaz Gulami’nin Tebriz Cezaevinde fiziki ve manevi baskıya maruz kaldığını, uyuşturucu kullananlar ve katillerle aynı koğuşa konulduğunu kaydetti.

Gulami’nin, 9 Kasım’da Güney Azerbaycan Milli Hareketi’nin liderlerinden Gulamrıza Emani’nin kardeşleri Sefer ve Kerim’in İran gizli servis elemanlarıyla birlikte bulunduğu bir otomobile yapılan suikast sonucu öldürüldüklerini açıklaması üzerine tutuklandığı bildirildi.

Siyasi faaliyetine göre 1999 yılından 2003 yılına kadar cezaevinde tutulan Gulami, 2006 yılında da ülkenin resmi yayın organı İran Gazetesi’nde Azerbaycanlıları tahkir eden bir karikatürün yayınlanmasını protesto ettiği için tutuklanarak bir ay hapis yatmıştı.

Gayri resmi kaynaklar, Şehnaz Gulami’nin bu kez de devlete karşı propaganda, ülke liderlerini ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat’ı tahkir etmekle ve bir dizi protesto gösterilerine katılmakla suçlanabileceği olasılığını ifade ettiler.(dha)

IRAN HUKUMETINDEN ACLIK GREVINDEKI KADIN GAZETECI SEHNAZ GULAMI'NIN HUKUK DISI MAHPUS'LUGUNA ACILEN SON VERMESINI ISTIYORUZ !

9 Kasım 20008'de evi basilarak tutuklanan ve o gunden beri Tebriz Hapishanesi'nde mahpus olan insan ve kadin haklari aktivisti, gazeteci ve hukukcu Sehnaz Gulami tutukluluk halinin hukuki olmamasina itiraz gayesiyle aclik grevine girdi. Gulami, ayrica Tebriz Cezaevinde fiziki ve manevi baskiya maruz kaldigini, uyusturucu kullananlar ve katillerle ayni kogusa konuldugunu acikladi.

Iran'da yayinlanan "Azerwomen" adli blogun sahibi olan ve burdaki yazılarinda Azerbaycan meselesi ile kadin haklarindan bahseden Gulami, 9 Kasım'da Guney Azerbaycan Milli Hareketi'nin liderlerinden Gulamriza Emani'nin kardesleri Sefer ve Kerim'in Iran gizli servis elemanlariyla birlikte bulundugu bir otomobile yapilan suikast sonucu oldurulduklerini aciklamasi uzerine tutuklanmisti.

Muhalif durusu sebebiyle, "devlete karşı propaganda yapmak", "ulke liderlerini ve Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinecat'i tahkir etmek" ve "bir dizi protesto gosterilerine katilmak"la itham edilerek 1989-1993 seneleri arasinda da Tebriz Hapishanesi'nde mahpus yatan Gulami, son olarak da gecen sene, 2006 senesinde bir Iran gazetesinde Azerbaycanlilara hakaret eden karikature karsi protestolarin sene-i devriyesindeki gosterilere katildigi icin bir ay hapsedilmisti.

Ayrica gectigimiz 1 Mayis'ta "Isci Bayrami Kutlamalari"na katildiklari icin tutuklana 1 Mayiszede cesuryurek kadin sendikacilar Sousan Razani ve Shiva Kheyr Abadi tutuklandi. Her ikisi de 4 er ay hapis ve 15'er kirbac cezasina carptirildi. Sousan Razani'nin daha cezasi, daha sonra 9 ay hapis ve 70 kirbaca arttirildi.

Razani ve Kheyr Abadi'nin tutuklanmalarini protesto ettigi icin gozaltina alinan 18 yasindaki Fereshteh Nejati 14 Agustos 2008'de oz babasi bogazi kesilerek tarafindan oldurulmustur. Nejati'nin katli akabinde Marivan'da cinsiyeten kadin ve erkek 2000 civari insani sokaga dokmus; tore ve namus cinayetlerinin kanunlarda degisiklikler yapilarak nihayete erdirilmesini ve Nejati icin saygin bir cenaze toreni talep etmislerdi. Ama bu insani tepki devletlu aygitlarin aktorlerince hosgorulmemis ve protestocular siddet kullanilarak dagitip, bir kaci da gozaltina alinmistı.

Bu arada insan haklari mudaffa-i nuvisti sendika aktivisti 33 yasindaki Kurt ogretmen Farzad Kamangar' Agustos 2006'dan beri tutuklu ve hakkinda idam hukmu cikti. Karac'daki Racai-i Sahr Hapisanesi'ndeki hucresinde kotu kosullar ve iskence sebebiyle saglik durumu gittikce kotuye giden Kamangar'in "Tek istedigim isyankar, kipir kipir kalbimin, benden daha isyankarca bir cocuğun gogsunde atmaya devam etmesidir." cumlesiyle dile getirdigi, idami akabinde kalbinin organ nakli bekleyen bir cocuga nakledilmesi talebi de reddedilmistir.

Mevcut Iran hukumetini, kadin, isci, topyekun insan haklari hususundaki ihlalleri sebebiyle kiniyor ve bir an once bu menfi tavrindan vaz gecmeye davet ediyoruz. Ayrica aclik grevindeki Gulamriza Emani'nin hukuksuz tutukluluk haline son verilmesini, Farzad Kamangar'in idam hukmunun kaldirilmasini ve Sousan Razani ve Shiva Kheyr Abadi'den ve Fereshteh Nejati'nin hatirasindan ozur dilenmesini talep ediyorum.

http://sehnazgulami.blogspot.com/