12 Aralık 2008 Cuma

Azerbaycanlı aktivistlerden haber alınamıyor !

Güney Sesi: İran'da 13 Kasım 2008 tarihinde tutuklanan Azerbaycanlı mühendis Abdullah Abbasi Cevan ve yeğeni Hüseyin Hüseyni'den iki aydır haber alınamadığı bildirildi.

Abdullah Abbasi Cevan ve Hüseyin Hüseyni, 13 Kasım'da Azerbaycan milli kahramanı Settar Han'ı (İran'da 1906-1914 yıllarındaki inkılap hareketine önderlik eden tarihi şahsiyet) mezarı başında anma törenine katılırken tutuklanmışlardı.

ADAPP (İran Azerbaycanı Siyasi Mahpuslarını Savunma Birliği) kuruluşu tarafından İngilizce, Farsça ve Türkçe olarak yayınlanan bildiride Abbasi Cevan ve Hüseyni'ye avukat tutma ve aileleriyle görüşme izni verilmediği, haklarındaki suçlamalar belirtilmeyip mahkemeye çıkarılmadan belirsiz bir durumda tutuldukları açıklandı.

Bildiride 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Hüseyin Hüseyni'nin ve Tahran'da öğretim görevlisi olan Abdullah Abbasi Cevan'ın Tahran'da Evin Hapishanesinin 209. bölümündeki hücrelerde tutuldukları, bu hücrelerde fiziksel ve ruhsal işkenceye maruz kalma riskiyle karşı karşıya oldukları belirtildi.

Mühendis Abdullah Abbasi Cevan, 12 Aralık'ta (tutuklanmasının 23. gününde) kanunsuz olarak tutuklandığını ve temel insani haklarının çiğnendiğini belirterek açlık grevine başlamıştı.

Adları geçen iki kültürel aktivist, İran'da Azerbaycanlı nüfusun anadilde eğitim hakkı için yaptıkları çalışmalardan dolayı daha önce birkaç kez tutuklanmış ve serbest bırakıldıktan sonra hapishanede işkence gördüklerini bildirmişlerdi.