11 Aralık 2008 Perşembe

İran'da Azerbaycanlı kadın hakları savunucusu gazeteci Şehnaz Gulami tutuklandı

Güney Sesi: İran'da Azerbaycanlı kadın hakları savunucusu gazeteci Şehnaz Gulami tutuklandı. Şehnaz Gulami, 9 Kasim Pazar günü ülkenin Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'de İran devlet güvenlik görevlileri tarafından evine baskın yapılarak tutuklandı. 15 Kasım Cumartesi günü Tebriz Hapishanesinin kadınlar bölümüne yerleştirilen gazeteciye ailesi ya da avukatıyla görüşme imkanı verilmiyor ve hakkında yöneltilen suçlamalar belirtilmiyor.

Tanınmış bir gazeteci olan Şehnaz Gulami, İran Kadın Gazeteciler Birliği'nin üyesi ve "Azerwomen" adli webblog'un yazarı. Bu blogda Iran Azerbaycanlılarının ve İran'da kadınların haklarını savunan makale ve haberlere yer veren Gulami, tutuklanmadan önce son olarak İran devletine muhalifliğiyle bilinen Azerbaycanlı mühendis Gulamrıza Emani'nin 24 Ekim'de öldüğü şüpheli trafik kazasıyla ilgili bir yazı yazmıştır. Şehnaz Gulami'nin bu olayı aydınlatmak istemesi sebebiyle tutuklandığı sanılmaktadır.

9 yaşında bir kız çocuk annesi olan Şehnaz Gulami, daha önce "Duzen aleyhine propaganda" suçlamasıyla 6 ay ve 2006 yılında İran Azerbaycanındaki protestoların devlet tarafından şiddet kullanılarak bastırılmasına karşı makale yazıp itiraz ettiği için 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İran'da Azerbaycan kökenliler nüfusun en az yüzde 40'ını (kimi kaynaklara göre yarısından fazlasını) oluşturmakta ve anadilde (Azerbaycan Türkçesi'nde) eğitim hakkı başta olmak üzere kimlik hakları talep etmektedirler. Mahmud Ahmedinejad'in cumhurbaşkanlığına gelmesinden itibaren İran'da üniversite ögrencileri, gazeteciler ve insan hakları savunucuları üstündeki baskıların arttığı bilinmektedir.