4 Şubat 2009 Çarşamba

ADAPP kuruluşunun Urmiyeli Sünni Türklerle ilgili Kanlı Olaylar Hakkında Bildirisi

ADAPP (İran'da Azerbaycanlı Siyasi Mahpusları Savunma Birliği), 14 Ocak 2009 tarihinde Batı Azerbaycan eyaletinin başkenti Urmiye'de İran güvenlik güçlerinin saldırısına maruz kalan Kızıl Heneye köyü sakinlerinin durumuyla ilgili endişelerini bildirmektedir.


ADAPP, İran İslam Cumhuriyetini son olaylara açıklık getirmeye çağırmakta ve Batı Azerbaycan eyaletinde yaşayan 400 binden çok Sünni Türkün temel insani haklarının korunmasını istemektedir.

Sünni Müslümanlar İran'da bir dini azınlık olarak yaşamaktadırlar. İran hükümeti Sünni Azerbaycan Türklerinin yüksek öğretim görmesini zorlaştırmakta, devletdışı kuruluşlar ve dini okullar kurmalarına izin vermemektedir.

Devlet merkezlerinde işe alınmamak gibi ayrımcılıklara maruz kalan Sünni Azerbaycan Türklerinin köylerinin yeraltı sularının yönü değiştirilmekte ve tarım alanlarında oluşturulan su sorunu nedeniyle çiftçiler ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

14 Ocak 2009 tarihinde, Kızıl Heneye'li yüzlerce çiftçi yeraltı su kaynaklarının yönünün sanayide kullanılmak için değiştirilmesini Urmiye-Salmas anayolunda protesto ettiler.Bu sırada onlarca polis memuru protestoculara göz yaşartıcı gaz ve silahlarla saldırıp ateş açmıştır. Polis ayrıca köylülere ait olan ulaşım araçlarına hasar verip plakalarına el koymuştur.

Aralarında Berzad Nezami Afşar, Meğdad Nezami Afşar, Said Caferpur, Mehmed Samedzade, Behram Guluzade, Nadeli Guluzade, Nadeli Alipur, Mirac Alipur, Haydar Alipur, Süleyman İbrahimzade, Naser Guluzade, Ekber Rüstemi, İskender Aslani, Allahverdi Aslani, Feramez Caferi, Muhammed Caferi, Naği A. ve Davud Ş. adlı vatandaşların bulunduğu 30'dan çok köy sakini polis tarafından gözaltına alınmıştır.

Gözaltına alınanların arasında yaralılar da vardı, ancak ilk saatlerde onlar için tedavi imkanları sağlanmadı. Yaralılar 5-6 saat sonra, aşırı kan kaybı nedeniyle Urmiye'nin İmam Humeyni Hastanesine götürüldüler. Tutuklananlar işkence edilerek sorgulanıp 10 gün içinde kefalet karşılığında serbest bırakıldılar, ancak "hükümete karşı isyan" ve "mahkeme kararına saygısızlık etmek"le suçlananan bu köy sakinleri Urmiye'nin yakınlarındaki Nuşinşehir mahkemesinde yargılanacaklardır.

ADAPP, İran İslam Cumhuriyetini Azerbaycan ve başka bölgelerde yaptığı dini ayrımcılıkları durdurmaya çağırarak, Urmiye'nin Kızıl Heneye köyünde gerçekleşen kanlı olaylara açıklık getirilip zarara uğramış sakinlerin durumlarının iyileştirilmesini istemektedir.

ADAPP ayrıca İran İslam Cumhuriyetinin mahkeme organlarından silahlı saldırıya maruz kalan ve zarar çekmiş köy ahalisi yerine, onlara saldıranların yargılanmasını talep etmektedir.