3 Şubat 2009 Salı

İran'da Azerbaycanlı Mühendis 2 aydan Uzun Süredir Tutuklu Bulunuyor


İran'da 13 Kasım 2008 tarihinde tutuklanan Azerbaycanlı mühendis Abdullah Abbasi Cevan halen Tahran'ın Evin hapishanesinin istihbarat teşkilatı (Ettelaat) yönetimindeki 209. bölümünde tutuklu bulunuyor.

İran'daki Azerbaycan Türklerinden olan Mühendis Abdullah Abbasi Cevan, yeğeniyle birlikte 13 Kasım'da Azerbaycan milli kahramanı Settar Han'ı (İran'da 1906-1914 yıllarındaki inkılap hareketine önderlik eden tarihi şahsiyet) mezarı başında anma törenine katılırken tutuklanmıştı.

21 Ocak Çarşamba günü Abbasi Cevan'ın birlikte tutuklandığı yeğeni Hüseyin Hüseyni, kefalet karşılığında geçici olarak serbest bırakıldı.Ancak Mühendis Abdullah Abbasi Cevan'ın durumu belirsizliğini koruyor.

ADAPP (İran Azerbaycanı Siyasi Mahpuslarını Savunma Birliği) kuruluşu tarafından İngilizce, Farsça ve Türkçe olarak yayınlanan bildiride Abdullah Abbasi Cevan'a avukat tutma ve ailesiyle görüşme izni verilmediği, hakkındaki suçlamalar belirtilmeyip mahkemeye çıkarılmadığı açıklandı.

Tahran'ın Recayi Üniversitesinin mimarlık bölümünde öğretim görevlisi olan mühendis Abdullah Abbasi Cevan, 12 Aralık'ta (tutuklanmasından bir ay sonra) kanunsuz olarak tutuklandığını ve temel insani haklarının çiğnendiğini belirterek açlık grevine başlamıştı..Ancak Abbasi Cavan'ın ailesi ve avukatıyla görüşmesi engellendiği için bu grevin ne kadar sürdüğü bilinmiyor.

Abdullah Abbasi Cevan'ın kardeşi Yedullah Cevan, Azerbaycan'ın Azadlık Radyosuyla yaptığı röportajda kardeşinin durumundan büyük endişe duyduğunu bildirdi. Yedullah Cevan, kardeşinin tutuklanmasının sebebinin sadece "Settar Han'ı mezarı başında Fatiha okuyup anmak" olduğunu belirterek "benim kardeşimin İran'da 25 milyon Azerbaycanlı nüfusun anadilde eğitim hakkını istemekten başka hiçbir suçu ve muhalefeti yoktur" dedi.

Mühendis Abdullah Abbasi Cevan 2007 yılında başkent Tahran'da tutuklanarak 130 gün boyunca Evin hapishanesinin 209. bölümünde tutulmuştu. Bu dönemde uluslararası teşkilatlar tarafından onun hapishanede fiziksel ve ruhsal işkenceye maruz kaldığını belirtilmişti.