25 Şubat 2009 Çarşamba

Mühendis Abdullah Abbasi Cevan Serbest Bırakıldı

Güney Sesi: İran'da Azerbaycanlı kültürel aktivist ve Tahran Recayi Üniversitesi öğretim görevlisi Mühendis Abdullah Abbasi Cevan, 105 gün süren gözaltı döneminden sonra 70 bin dolar teminat karşılığında geçici olarak serbest bırakıldı.

13 Kasım 2008 tarihinde Azerbaycanlı tarihi kahraman Settar Han'ı mezarı başında anma töreninde gözaltına alınan Abbasi Cevan'a karşı Rey Şehrinin İnkılap Mahkemesinin 11. Şubesi tarafından "hükumet aleyhine propaganda" suçlaması ileri sürüldü. Abdullah Abbasi Cevan'ın 105 gün boyunca Tahran'ın Evin Hapishanesinin 209. bölümünde ağır fiziksel ve ruhsal işkencelere maruz kaldığı, bu süre boyunca kendisine avukat tutma ve ailesiyle görüşme izni verilmediği bildirildi.
Gözaltına alındığı ilk haftalarda 209. bölümün hücresinde tutulan Abbasi Cevan'ın ailesiyle tek görüşmesinin gözaltına alındıktan 3 ay sonra olduğunu, son derece kısa süren bu görüşme sırasında aile bireylerinin ve özellikle yaşlı annesinin manevi olarak oldukça yıprandığı belirtildi.Mühendis Abdullah Abbasi Cevan'ın annesi, 23 Şubat Pazartesi günü, oğlunun serbest bırakılmasından iki gün önce vefat etmişti.

Mühendis Abdullah Abbasi Cevan 2008 yılının Ağustos ayında da gözaltına alınarak 130 gün boyunca Evin Hapishanesinin 209. bölümünün hücresinde tutulmuş, bu süre boyunca elektrik şoku dahil olmak üzere şiddetli işkencelere maruz kalarak daha sonra 5 yıl için ertelenen 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Uluslararası Af Örgütü Şubat ayında yayınladığı İran'da İnsan Hakları raporunda Abdullah Abbasi Cavan'ın durumundan bahsederek onun vicdan mahpusu sayıldığını bildirmişti.