19 Şubat 2009 Perşembe

İran'da Azerbaycanlı Profesör 3 Aydan Uzun Süredir Gözaltında Tutuluyor

Güney Sesi: İran'da 13 Kasım 2008 tarihinde tutuklanan Azerbaycanlı mühendis Abdullah Abbasi Cevan halen Tahran'ın Evin hapishanesinin istihbarat teşkilatı (Ettelaat) yönetimindeki 209. koğuşunda tutuklu bulunuyor.

Mühendis Abdullah Abbasi Cevan, Azerbaycan milli kahramanı Settar Han'ı (İran'da 1906-1914 yıllarındaki meşrutiyet inkılabına önderlik eden tarihi kahraman) mezarı başında anma töreninde bazı katılımcılarla birlikte gözaltına alınmıştı.

Tahran'ın Recayi Üniversitesinin mimarlık bölümünde öğretim görevlisi olan mühendis Abdullah Abbasi Cevan, 12 Aralık'ta (tutuklanmasından bir ay sonra) gözaltı süresinin kanunsuz olarak uzadığı ve temel insani haklarının çiğnendiğini belirterek açlık grevine başlamıştı.Ancak kendisinin ailesi ve avukatıyla görüşmesi engellendiği için bu grevin ne kadar sürdüğü bilinmiyor.

Resmi olmayan kaynakların bildirdiğine göre, geçtiğimiz günlerde Rey şehrinin İnkılap Mahkemesinin 11. şubesinde avukatsız ve kapalı olarak görülen mahkemede mühendis Abbasi Cevan'ın ailesi, hakimden kendisini teminat karşılığında geçici olarak serbest bırakılmasını istedi, ancak mahkeme bu talebi reddetti.Halen belirsiz durumda tutulan Abdullah Abbasi Cevan'a karşı yöneltilen suçlamanın "rejim aleyhine propaganda" olduğu bildirildi.

Mühendis Abdullah Abbasi Cevan 2007 yılında da başkent Tahran'da tutuklanarak 130 gün boyunca Evin hapishanesinin Ettelaat (istihbarat teşkilatı) tarafından kontrol edilen 209. koğuşunun hücresinde tutulmuş, bu süre boyunca şiddetli işkencelere maruz kaldığı açıklanmıştı.

Profesör Abbasi Cevan'ın geçen yıl çarptırıldığı 1 yıl şartlı hapis cezasının verilecek mahkeme kararına eklenmesinden ve Azerbaycanlı faalin uzun süre hapiste tutulmasından endişe edildiği bildirildi.

Abdullah Abbasi Cevan'ın kardeşi Yedullah Cevan, Azerbaycan'ın Azadlık Radyosuyla yaptığı röportajda kardeşinin durumundan büyük endişe duyduğunu bildirdi. Yedullah Cevan, kardeşinin tutuklanmasının sebebinin sadece "Settar Han'ı mezarı başında Fatiha okuyup anmak" olduğunu belirterek "benim kardeşimin İran'da 25 milyon Azerbaycanlı nüfusun anadilde eğitim hakkını istemekten başka hiçbir suçu ve muhalefeti yoktur" dedi.

Abbasi Cevan'la aynı merasimde gözaltına alınan ve 68 gün sonra teminat karşılığında serbest bırakılan yeğeni Hüseyin Hüseyni (21) ise 2 Şubat 2009 tarihinde mahkemeye çıkarak 5 yıl sürgünde hapis cezasına çarptırıldı.