14 Şubat 2009 Cumartesi

Erdebil'de tutuklanan İki Azerbaycanlı Faalin İşkence Gördüğü Bildirildi

Güney Sesi: Çeşitli kaynakların bildirdiğine göre, 5 Şubat Perşembe günü Erdebil şehrinde güvenlik güçleri tarafından tutuklanan ve o günden beri Ettelaat (İran istihbarat teşkilatı) sorgu merkezinde tutulan Azerbaycanlı kültürel aktivistler İbrahim Sadıki ve Ramin Sadıki, şiddetli psikolojik ve fiziksel işkencelere maruz kalmaktadırlar.

Alınan haberlere göre, iki aktiviste sorgu sırasında itiraf almak için elektrik şoku vermek, dövmek, uzun süre uykusuz bırakmak, sözlü hakaret etmek ve hatta tutukluların lavaboya gitmesine izin vermemek gibi çeşitli işkenceler uygulanmıştır.

Gördüğü baskıları ve temel insani haklarının çiğnenmesini protesto etmek için açlık grevine başlayan Ramin Sadıki'nin sağlık durumu giderek kötüleştiği ve bu yüzden birkaç kez bilinç kaybına uğradığı bildirilmiştir.

Faallerin durumundan endişe eden Sadıki ailesi, oğullarının sorgu merkezindeki sağlık durumlarından endişe ettiklerini, halen hiçbir suçlamanın belirtilmediğini ve mahkeme yetkililerinin bu konudaki başvurulara cevap vermediğini açıkladı.

Ettelaat merkezinde işkence gören ve haklarında ağır hükmler çıkarılan diğer Erdebilli aktivistlerin durumlarına bakıldığında, bu iki faalin de işkence altında alınan yalan itiraflara göre ağır cezalara çarptırılması beklenmektedir.

Geçtiğimiz haftalarda Erdebil şehrinde tutuklanan ve aralarında 3 öğrenci ile 1 gazetecinin bulunduğu 6 Azerbaycanlı kültürel aktiviste Erdebil İnkılap Mahkemesi'nin 1. şubesinin hakimi Hasanzade tarafından 5 yıl sürgünde hapis cezası verilmişti.