30 Mayıs 2009 Cumartesi

BASIN AÇIKLAMASI: ESKİ İRAN CUMHURBAŞKANI, ÜLKEDEKİ AZERBAYCANLILARI AŞAĞILADI

Eski İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin ülkedeki Azerbaycanlılara yönelik aşağılayıcı tavrına tepki olarak İran'ın üç şehri bir haftadır protesto gösterileriyle çalkalanıyor.

14 Mayıs günü internette yayılan bir video, İran'ın önde gelen reformcularının bulunduğu bir toplantıda Hatemi'nin Azerbaycanlılardan düşük zekalı ve ahmak bir topluluk olarak bahsettiğini gösteriyor.

Toplantıda anlatılan ırkçı fıkralara gülen ve destekleyici yorumlarda bulunan katılımcılar arasında Cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musevi ve tanınmış mollalar da görülüyor.

Tebriz şehrindeki protestolar sırasında dört üniversite öğrencisinin (Hamid Hasan Zare, Babek Meynuği, Ali İmani ve Peyman İmani) gözaltına alındığı bildirildi. Başkent Tahran ve Urmiye şehirlerinde de protesto gösterileri yapıldı. Aktivistler, Hatemi resmi olarak özür dileyene kadar protestolara devam edeceklerini belirttiler.

İran'da Azerbaycanlı Siyasi Mahpusları Savunma Birliği'nin başkanı Fahte Zamani konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Eski Cumhurbaşkanı Hatemi İran siyasetinde 'medeniyetler arası diyalog' fikrinin savunucusu olarak tanınmasına rağmen reformcu dostlarıyla Azerbaycanlıları aşağılayan ırkçı fıkralar anlatarak eğleniyor".

Resmi istatistiklere göre İran'daki Azerbaycanlılar ülke nüfusunun yaklaşık %30'unu oluşturuyorlar. Azerbaycan Türkleri, Fars etkisindeki İran toplumunda bir çok yönden ayrımcılığa maruz kalıyorlar. Üç yıl önce devlet ajansına bağlı resmi gazete "İran"da yayınlanan karikatürlerde Azerbaycanlılar 'böcek' olarak gösterilmiş ve onları imha etme yolları anlatılmıştı.

Hatemi'ye tepki olarak başlayan protestolar halen 2006'daki karikatür olayları kadar şiddetlenmiş değil ancak beklenen resmi özür gelmezse gösterilerin giderek yaygınlaşması bekleniyor.

Yerel kaynaklardan alınan raporlara göre Tahran, Tebriz ve Urmiye şehirlerinde onlarca protestocu gözaltına alındı, ancak bunlardan bir kısmının daha sonra serbest bırakılmış olma ihtimali vardır. Tebriz'deki protestoda gözaltına alınan dört kişiden ise haber yok.

ADAPP kuruluşu durumu takip edip bu konudaki gelişmeleri rapor etmeye devam edecektir.

Detaylı Bilgi İçin:

ADAPP kuruluşu başkanı Fahte Zamani: +1-604-677-2524
adapp.info@gmail.com
www.adapp.info
guneysesi.blogspot.com