21 Mayıs 2009 Perşembe

Tebriz'de Seçmenlerle Görüşen Reformcular Azerbaycanlı Muhalif Öğrencilere Saldırdı

Güney Sesi: Doğu Azerbaycan eyaletinin başkenti Tebriz'de 20 Mayıs Çarşamba günü İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin reformcu adayı Mir Hüseyin Musevi'nin yardımcıları tarafından düzenlenen soru-cevap oturumunda Musevi'nin yardımcıları Azerbaycanlı muhalif öğrencilere saldırdılar.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre oturum sırasında bir grup Azerbaycanlı üniversite öğrencisi, "Haray Haray Men Türkem" (Haykırıyorum Ben Türküm) ve Farsça olarak "Hatemi Özür Dilemelidir" yazılı pankartlar açarak reformcu adayların internette yayılan görüntülerini protesto ettiler. Bunun üzerine Mir Hüseyin Musevi'nin destekçileri Azerbaycanlı öğrencilere saldırarak yaklaşık 10 kişiyi yaraladılar.

İnternette yayılan söz konusu görüntülerde İran'ın eski cumhurbaşkanı reformcu Muhammed Hatemi, Mecid Ensari ve reformcuların önde gelenleri kendi aralarında Azerbaycan Türklerini aşağılayan hakaret içerikli fıkralar anlatırken görülüyorlar.

Tahran, Tebriz ve Urmiye başta olmak üzere birçok şehrin üniversitelerinde yayılan bildirilerde Hatemi'nin görüntülerden dolayı resmen özür dilemesi talep edildi.

Azerbaycanlı nüfusun yoğun olduğu beş eyalette Mir Hüseyin Musevi'nin seçim çalışmalarında görev yapan halkla ilişkiler başkanı ise bahsedilen görüntülere tepki olarak istifasını bildirdi.

Eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, 12 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'yi destekleyeceğini duyurmuştu.

Hükumete yakın olan "Baztab Online" haber sitesi ise konunun Azerbaycan bölgesinde geniş çaplı olaylara neden olmaması için yetkililerin çeşitli önlemler almayı düşündüklerini yazdı.


















Kaynaklar:
Farsça Haber: http://www.savalansesi.com/2009/05/blog-post_20.html

Reformcuların Tepki Çeken Görüntüleri: http://www.youtube.com/watch?v=nYsRU_L6jrA

Azerbaycanlı Halkla İlişkiler Başkanının Reformcuların Seçim Çalışmalarından İstifası: http://www.oyrenci.com/News.aspx?newsId=6725

Hükumete yakın Baztab-Online Sitesinin Haberi: http://www.baztabonline.com/fa/pages/?cid=33442