24 Mayıs 2009 Pazar

İran'da Azerbaycanlı Üniversite Öğrencileri Hatemi'yi Protesto Ettiler

Güney Sesi: İran'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve diğer bazı reformcuların tepki çeken görüntülerinin internette yayılmasının ardından Azerbaycanlı üniversite öğrencileri çeşitli şehirlerde protesto gösterileri başlattı.

23 Mayıs günü Tahran'ın Şehid Recayi ve Kerec'in Öğretmenler Üniversitesinde yapılan protesto gösterilerinde Hatemi'nin görüntülerde anlattığı fıkrayla Azerbaycanlıları aşağılaması kınandı. 24 Mayıs gününün sabah saatlerinde ise Tahran Üniversitesi ve Urmiye Azad Üniversitesindeki Azerbaycanlı öğrenciler tarafından protestolar düzenlendi.

Urmiye Azad Üniversitesinde 300'den çok öğrencinin katıldığı protestoda, Hatemi'nin ve yetkililerin özür dilemesi talep edildi.

Tahran Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin önünde Azerbaycanlı öğrenciler tarafından düzenlenen protestoda okunan bildiride, meclisin ve yargının, uluslararası insan hakları doğrusultusunda çeşitli ırklara ve miliyetlere yönelik hakaretlere son verilmesini sağlayacak düzenlemeler yapması talep edildi. Tahran Üniversitesinin Azerbaycanlı öğrencileri tarafından yayınlanan bildiride reformcu cumhurbaşkanı adayları Kerrubi ve Mir Hüseyin Musevi'nin konuyla ilgili duruşlarını belli etmeleri, aksi takdirde bunun Hatemi'nin tavrını onaylamak olarak kabul edileceği belirtildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre başta Tebriz Azad Üniversitesi olmak üzere Azerbaycan'daki diğer üniversitelerin öğrencileri, reformcu adayların bölgeye yapılacak ziyaretlerinde protestolar düzenlemeleri halinde tutuklanmakla tehdit edildiler.

Kaynaklar:
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Azadliq Radyosunun Haberi:

http://www.azadliq.org/content/article/1738487.html

Farsça Haber ve Fotograflar:
http://www.savalansesi.com/2009/05/blog-post_4350.html
http://www.savalansesi.com/2009/05/blog-post_4830.html

Urmiye Azad Üniversitesindeki Protestodan Farsça Haber ve Fotograflar:

http://www.savalansesi.com/2009/05/blog-post_6005.html