12 Temmuz 2009 Pazar

İran'da Azerbaycanlı Gazeteci Said Metinpur Tutuklandı

Güney Sesi: Azerbaycanlı gazeteci ve insan hakları savunucusu Said Metinpur, çarptırıldığı 8 yıl hapis cezasını çekmek üzere tutuklanarak Tahran'ın Evin Hapishanesine nakledildi.

Yakınlarının belirttiğine göre Metinpur, 11 Temmuz günü Tahran Devrim Mahkemesinin 15. Şubesi tarafından çağrılmış ve burada memurlar tarafından tutuklanmış olup, aynı günün akşamı ailesini telefonla arayarak Evin Hapishanesinde tutulduğunu açıklamıştır.

Said Metinpur, 25 Mayıs 2007 tarihinde Zenjan şehrinde gözaltına alınmış olup, Evin Hapishanesi'nin 209. bölümünde tam 278 gün boyunca mahkemeye çıkarılmadan ve suçlamaları belirtilmeden gözaltında tutulmuş, daha sonra 500 milyon tomen (yaklaşık 600 bin dolar) teminat karşılığında serbest bırakılmıştı.

9 Haziran 2008'de Tahran Devrim Mahkemesinde avukatının katılmadığı kapalı celsede "yabancılarla iletişim kurmak" (casusluk) ve "sistem aleyhine propaganda yapmak" suçlamalarıyla yargılanan gazeteci, toplam 8 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve bu ceza Tahran Temyiz Mahkemesi tarafından da onaylanmıştı.

Raporlara göre Metinpur, gözaltı süresi boyunca şiddetle psikolojik ve fiziksel işkence ile kötü muameleye maruz kalmış olup serbest bırakıldıktan sonra bel,baş ağrıları ve sindirim sistemi sorunları yaşamakta ve tedavi görmekteydi.

Said Metinpur, Tahran Üniversitesi Felsefe bölümü mezunu olup haftalık "Yarpaq" (Az.:Yaprak) dergisinin yazarlar topluluğu üyesi ve webblog (internet günlüğü) yazarı olup, Türkiye'ye bir insan hakları konferansına katılmak amacıyla yaptığı yolculuktan sonra gözaltına alınmıştır.

Uluslararası Af Örgütü, İnsan hakları savunucularını koruma birliği "Front Line" ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) kuruluşları, Metinpur'un durumuyla ilgili raporlar ve bildiriler yayınlayarak kendisinin serbest bırakılmasını talep etmişlerdi.

RSF'nin raporu: http://www.rsf.org/Two-journalists-get-suspended-jail.html
Uluslararası Af Örgütü'nün raporları: http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE13/068/2007/en
http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE13/106/2007