23 Temmuz 2009 Perşembe

İran'da Azerbaycanlı Siyasi Tutuklu, Evin Hapishanesinden Hastaneye Nakledildi

Güney Sesi: İran'da gözaltındaki Azerbaycanlı kültürel aktivist Behnam Şeyhi, tutuklama belgesi olmadan gözaltına alınmasını ve bu sırada memurların kendisi ve kardeşini darp etmesini protesto etmek için girdiği açlık grevi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Tahran'da Evin Hapishanesinin (istihbarat bakanlığı kontrolündeki) 209. bölümünde tutulan Azerbaycanlı aktivistin, ailesinin açıklamalarına göre 15 kilo kaybettiği açlık grevi, şiddetli böbrek rahatsızlığı geçirmesine neden oldu.

Aktivistin ailesi ve yakınlarının, Tahran Emniyet Savcılığının 2. Şubesine, Şeyhi'nin suçlamaları ve durumunu öğrenmek için yaptıkları başvurular ise yanıtsız kaldı.

Azerbaycanlı kültürel aktivist Behnam Şeyhi, 9 Haziran 2009 günü, diğer bir aktivist olan Mahmud Ocaklı ile birlikte Azerbaycanlıların anadil haklarıyla ilgili İslamşehr mahallelerinin duvarlarına Farsça "Azerbaycanlıların Talebi: Anayasanın 15. ve 19 maddelerinin uygulanmasıdır" sloganını yazmalarıyla ilgili olarak gözaltına alınmış, aktivist ve kardeşi bu sırada memurlar tarafından darp edilmişlerdi.

Behnam Şeyhi 13 Kasım 2008 tarihinde Rey şehrindeki Settar Han'ı (İran'da Meşrutiyet Devriminde rol oynayan Azerbaycanlı tarihi kahraman) anma töreninde de gözaltına alınmış ve bir günden sonra kefalet karşılığında serbest bırakılmıştı.