14 Temmuz 2009 Salı

RSF: İran'da 41 Gazeteci Özgürlüğünden Mahrum

RSF, Cumhurbaşkanı Seçimleri'nden bu yana toplumsal gerginlik yaşayan İran'da 41 gazetecinin gözaltına alındığı veya tutuklandığını, son olarak alıkonulan Tohid Bighi, Macid Saidi, Henghame Şahit ve Sümeyye Nosrati'nin bilinmeyen bir yerde tutulmalarından endişe ettiklerini bildirdi. UAÖ, tutuklu 368 kişinin listesini yayımladı.

Paris-Tahran - BİA Haber Merkezi - 14 Temmuz 2009, Salı

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İran'da reform yanlısı dört gazetecinin gözaltına alındıktan sonra bilinmeyen bir yerde tutulduğunu açıkladı; Mahmud Ahmedinejad'ın zaferinin açıklandığı tartışmalı Cumhurbaşkanlık Seçimleri'nden bir ay sonrası durumu "endişe verici" olarak nitelendirdi.

Seçimlerden bir ay sonra gazetecilere ve İnternet üzerinden muhalif düşüncelerini açıklayanlara karşı baskıların artış gösterdiğini açıklayan RSF, "Dünyanın en büyük cezaevi haline gelen İran, haberciler için en tehlikelisi de olmak üzere. Tüm düşünce suçlularının derhal tahliye edilmesini istiyoruz" dedi.

Dört gazetecinin tutulduğu yer bilinmiyor

Bazı gazetecilerin durumuyla ilgili "belirsiz yerlerde tutulmaları" nedeniyle derin endişe duyduklarını bildiren RSF, nerede tutuldukları bilinenlerinse, dramatik koşullarda alıkonulduklarını duyurdu: "Yerleri bilinse bile aileleri onları ziyaret edemiyor. Ziyaret edilemedikleri gibi tutuklular, dosyalarına da ulaşamıyorlar.

Cumhurbaşkanlık seçimini kaybeden Mehdi Kerrubi'ye yakın mashroteh sitesi çalışanı ve fotoğrafçı Tohid Bighi, 11 Temmuz'da gözaltına alındı. Bundan bir gün önce de, http://majidsaeedi.com/ sitesinin fotoğrafçısı Macid Saidi evinde istihbarat görevlilerince gözaltına alındı. Ulusal ve uluslararası haber ajanslarıyla da çalışan Saidi, 2001 yılında Afganistan'daki gelişmeleri Times dergisi için izlemişti.

Reform yanlısı yayın kuruluşlarında da çalışmış olan gazeteci ve paineveste sitesi müdürü Henghameh Şahit 29 Haziran'da aynı şekilde gözetim altına alındı. Tehran Emruz ve Hayat No gazetelerinde meclis haberleri sorumlusu olan Sümeyye Nosrati de 21 Haziran'da gözaltına alındı. Seçimlerin yapıldığı 12 Haziran'dan bu yana 41 gazetecinin tutuklandığı veya gözaltında tutulduğunu açıklayan RSF, son olarak gözaltına alınan bu dört kişinin bilinmeyen bir yerde tutulduğunu duyurdu.

Azerbaycanlı Gazeteci Said Metinpur'un Tutuklanması

Tahran 15. Devrim Mahkemesi'nin davetiye çıkardığı Azeri Türkçesinde yayımlanan haftalık Yarpaq gazetesi çalışanı Said Metinpur, 11 Temmuz'da tutuklanmıştı.

Daha önce 25 Mayıs 2007'de tutuklanarak Evin Cezaevi'ne konulan Metinpur, 26 Şubat 2008'de tahliye olmayı ancak 500 bin avro kefalet ödeyerek sağlayabilmişti. Metinpur, Haziran 2008'de , "yabancılarla ilişki içinde olduğu" ve rejim karşıtı propaganda yaptığı" iddiasıyla sekiz yıl hapse mahkum edilmişti.

UAÖ tutuklu listesi yayımladı

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) de, İran'da son haftalarda gözaaltına alınan 368 kişinin adlarının yer aldığı bir liste yayımladı. UAÖ, listeden yer alan bazı kişilerin bir süre sonra serbest bırakılmış olsa da yargılamayla karşı karşıya geleceklerini bildirdi.

UAÖ, gözaltında ve tutuklu bulunanların işkence ve kötü muamele tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarını bildirdi. (EÖ)