19 Temmuz 2009 Pazar

Gazeteci Said Metinpur'un Eşinin Zenjan'daki Gözaltılar Hakkında Röportajı

Güney Sesi: VOA Persian kanalının 17 Temmuz tarihinde, tutuklanan gazeteci Said Metinpur'un eşi Atiye Taheri ile yaptığı ikinci röportajın Türkçe metni:

Sekiz yıl hapis cezasi alan İran Azerbaycanlısı aktivist Said Metinpur'un eşi Atiye Taheri'nin açıklamalarına göre geçtiğimiz akşam, siyasi tutukluların serbest bırakılması için yapılan bir dua toplantısında Zenjan eyaletinin güvenlik memurları, katılımcılardan Rauf Taheri (Atiye Taheri'nin kardeşi), Azerbaycanlı aktivistler Ahmed Medadi ve Rıza Abbasi'yi, izin belgesi olmadan gözaltına aldılar.

Atiye Taheri, (VOA muhabiri) Peyam Yezdiyan'la yaptığı röportajda güvenlik memurlarının, katılımcıların toplantı mekanından çıkmasının ardından araba plakalarını da kaydettiklerini belirtti.

Atiye Taheri: Kardeşim Rauf, Perşembe akşamı evimizde siyasi tutukluların ve Cumartesi gününden beri sekiz yıllık hapis cezasını çekmek üzere tutuklanan Said Metinpur'un serbest bırakılması için bir dua toplantısı yapılacağını duyurmuştu. Söz konusu toplantıdan önce şehrin güvenlik memurları kendisiyle bağlantı kurarak, kendisini Zenjan'ın İstihbarat Bakanlığı (Ettelaat) ofisine çağırarak, kardeşimin sebep sorması üzerine, oraya gelmesini ve sebebin daha sonra belirleneceğini söylemişler. Bunun üzerine kardeşim bir belgeye dayanmadan bu şekilde yapılan bir çağrıya uymayacağını belirtmiş ve onlar da kendisini memurlarla gözaltına alacaklarını söylemişler.Bundan 3 saat sonra iki emniyet memuru hiçbir izin belgesi olmadan gelerek kardeşimi ve diger iki Zenjanlı aktivist olan Rıza Abbasi ve Ahmed Medadi'yi gözaltına aldılar ve şu anda bu şahıslar Zenjan şehrinin İstihbarat Bakanlığı (Ettelaat) gözaltı merkezinde tutuluyorlar.

VOA: Bu gözaltı, toplantı sırasında mı gerçekleşti?

A. Taheri: Hayır, kardeşim söz konusu toplantıya kardeşim yoktu ve yaklaşık 30 kişi katıldı, ancak bu 30 kişinin gelmesinden sonra evimizin bulunduğu sokak sivil giyimli memurlarla doldu ve bu memurlar, ilk yarım saat dışında evimizin kapısını açmamızı ve misafirlerin içeri girmesini engellediler.

VOA: Şu anda gözaltına alınanlardan ve kardeşinizin durumundan haberiniz var mı?

A. Taheri: -Hayır, kardeşimin durumuna dair hiç bir bilgim yok ve İstihbarat Bakanlığı'na başvurduğumuzda hiç bir kesin yanıt alamadık, şu anda durumumuz son derece gergin ve hatta siyasi tutuklularımızın özgürlüğü için dua etmemize bile izin yok. Aslında bizim bu yaptığımız, artık her yerden umudu kestiğimizin göstergesi. Ne ulusal basın bu konudaki haberleri yayınlıyor ne de basın özgürlüğü bizim evlatlarımız hakkında yayın yapacak kadar gelişmiş değil ve biz artık Allah'a sığınmak zorunda kaldık ama galiba artık bu da bugün bizim ülkemizde suç sayılıyor. Bilmiyorum, artık biz çok çaresiziz ve bu çaresizliği haykırmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden...