16 Temmuz 2009 Perşembe

İran'da Azerbaycanlı Üniversite Öğrencileri Tutuklandı

Güney Sesi: İran'da Azerbaycanlı üniversite öğrencileri Feraz Zehtab, Aydın Haceyi ve İhsan Necefi, Tebriz Devrim Mahkemesi tarafından çarptırıldıkları üç yıl hapis cezasını çekmek üzere tutuklanarak Tebriz Hapishanesi'ne nakledildiler.

Yakınlarının belirttiklerine göre öğrenciler, 8 Temmuz Çarşamba ve 9 Temmuz Perşembe günleri güvenlik memurları tarafından tutuklanarak hapishaneye götürüldüler.

Tebriz Üniversitesi öğrencileri Seccad Radmehr, Feraz Zehtab, Aydın Haceyi, Emir Merdani ve İhsan Necefi, ve İsfahan Malek Eşter Üniversitesi gemicilik bölümü öğrencisi Mecid Makuyi "Azoh" (Azerbaycan Öğrenci Hareketi) adlı webblogu yönetmeleriyle ilgili olarak 18 Ocak'ta kapalı celsede görülen davada "İslam Cumhuriyeti düzenine karşı propaganda" ve "düzeni yıkmak amacıyla teşkilat kurmak" suçlamalarıyla 2 yıl şartlı ve 1 yıl zorunlu hapis cezasına çarptırılmışlardı. Bu ceza daha sonra Temyiz Mahkemesi tarafından da onaylanmıştı.

Adı geçen öğrenciler 2008 yılının yaz aylarında güvenlik görevlileri tarafından gözaltına alınarak 3 ay boyunca İran İstihbarat Teşkilatı (Ettelaat) merkezinde ve Tebriz Hapishanesinde tutulmuşlardı. Öğrenciler bu süre boyunca işkence ve kötü muameleye maruz kalmış, avukat tutma ve aileleriyle görüşme hakkından yararlanamamışlardı. Öğrenci aktivistler daha sonra 50.000 ve 20.000 dolarlık teminat karşılığında geçici olarak serbest bırakılmışlardı.