3 Temmuz 2009 Cuma

Mühendis Ali Rıza Ferşi ve Eşi Sima Didar'ın Durumu Belirsizliğini Koruyor

Güney Sesi: İran'da Azerbaycanlı aktivist ve Merend Üniversitesi öğretim görevlisi Ali Rıza Ferşi ve weblog yazarlığı yapan eşi Sima Didar, halen Tebriz şehrinde gözaltında tutulmaktadırlar.

22 Mayıs'da Tebriz'de El Gölü (Şah Gölü) parkına düzenlenen geniş katılımlı bir yürüyüşte, Azerbaycanlıların anadilde eğitim hakkıyla ilgili slogan atan mühendis Ali Rıza Ferşi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

18 Haziran'da ise yetkililer tarafından eşini Tebriz Hapishanesi'nin "Ettelaat" (İstihbarat Teşkilatı) kontrolündeki 37. koğuşunda ziyaret edebileceği bildirilen Sima Didar, hapishanede gözaltına alındı. Avukatının açıklamalarına göre hapishanede gösterilen celb (çağrı) belgesinde Didar'ın gözaltı nedenleri "Tebriz'de 22 Mayıs'taki protestolara katılmak" ve "milliyetçilik" olarak belirtildi.
Ailenin avukatı Abbas Cemali, dosya sorumlusu Hakim Haşimzade'nin kendisini müvekkilleriyle görüştürmediğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü'nün 9 Haziran'da İran'da Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi insan hakları durumuyla ilgili yayınladığı raporda da Ferşi'nin ve aynı yürüyüşte gözaltına alınan diğer aktivistlerin durumundan bahsedilmişti.

Tahran Üniversitesinde yayınlanan "Yol" dergisinin editörü olan Ali Rıza Ferşi ve aynı üniversitede yayınlanan öğrenci dergisi "Yaşmaq"ın eski sorumlu müdürü olan Sima Didar, İran'da eski Azerbaycanlı öğrenci aktivistlerdendirler.