29 Haziran 2009 Pazartesi

ADAPP, İran Devletinin Sivillere Yönelik Şiddetini Kınamaktadır

İran'daki Azerbaycanlı Siyasi Tutukluları Savunma Birliği (ADAPP), baskıya karşı mücadele eden İran halklarını desteklemektedir. Bugünlerde yaşanan seçim sonrası krizi, İranlıların demokrasi taleplerinin bir yansımasıdır.

ADAPP, seçim sonrası kitlesel demokrasi taleplerinin şiddetle bastırılmasını kınamaktadır. Besij militanlarının sivillerin üzerine ateş açtığı video görüntüleri, herkesi derinden etkileyerek rahatsız etmiştir. ADAPP, şiddeti kınamakta ve İslam Cumhuriyeti yetkililerini başvurdukları şiddeti bir an önce durdurmaya çağırmaktadır.

2006 yılının Mayıs ayında, bir devlet gazetesinde yayınlanan ve Azerbaycanlıları böcek olarak gösteren karikatürün protesto edildiği gösterilerde onlarca katılımcı öldürülmüş ve yüzlercesi gözaltına alınmıştır. Gösterilerin, tıpkı İran seçim sonucu protestoları gibi şiddetle bastırılmasına rağmen uluslararası medya ve kamuoyu bu olayları neredeyse görmezden gelmiştir. ADAPP, medyanın potansiyelinin farkındadır ve uluslararası toplumu İran'da demokrasi ve ifade özgürlüğü taleplerini dikkate almaya devam etmeye çağırmaktadır.

Twitter ve Facebook gibi internet siteleri, İran devletinin hak ihlallerinin rapor edilmesinde en etkili araçlardan biri haline gelmiştir. Ancak ADAPP, medyayı bu sitelerdeki raporları yayınlarken dikkatli olmaya çağırmaktadır, zira devlet yetkililerinin bu sitelere sızarak yanıltıcı raporlar yayınladıkları bilinmektedir.

3 yıldan beri ADAPP İran'daki Azerbaycanlı insan hakları topluluklarıyla yakın ilişkide olup Tebriz, Urmiye, Erdebil ve diğer başlıca Azerbaycan şehirlerinden raporlar almaya devam etmektedir. 13 Haziran'da İran seçim sonuçları protestolarının başlamasından itibaren ADAPP, İran Azerbaycanlılarıyla günlük bilgi alışverişinde bulunmuştur.

Seçim sonuçları açıklandıktan hemen sonra Tebriz ve Urmiye şehirlerinde protesto gösterileri düzenlenmiştir. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Urmiye'de 2 protestocu hayatını kaybetmiştir. Tanıklar ayrıca 15 Haziran'da Tebriz'de yapılan protestolarda 3 kişinin öldüresiyle dövüldüğünü bildirmişlerdir.

15 Haziran'dan beri Azerbaycanlılar hiçbir protesto gösterisi düzenlememişlerdir. Tebriz'deki gösterilerden olduğu iddia edilen çeşitli görüntüler ve raporlara rağmen ADAPP'ın kaynakları, başlıca Azerbaycan şehirlerinin İran'ın diğer bölgelerine göre nispeten sakin olmaya devam ettiklerini bildirmişlerdir.

ADAPP, devletin gösterdiği şiddetin kurbanlarının ailelerine en içten başsağlığı dileklerini iletmektedir. ADAPP İran'da demokrasiyi desteklemekte ve devleti, İran halklarının isteklerini dikkate almaya çağırmaktadır.