8 Haziran 2009 Pazartesi

İran'da Cumhurbaşkanı Seçimleri Öncesi Huzursuzluk ve İnsan Hakları İhlalleri

İran'da 12 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinin perde arkasında ayrımcılık, şiddet içeren huzursuzluklar ve muhalefete karşı baskılar giderek artmaktadır.

Başvuran adaylar arasında kadınların da olduğu ancak elemeden geçemedikleri ülkenin onuncu cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi azınlık topluluklarına mensup aktivistlerin keyfi olarak tutuklanması ve rahatsız edilmesi, sansürlerin artması, silahlı saldırıların ve intihar eylemlerinin yapılması endişe yaratmaktadır.

Raporun Azerbaycanlılarla ilgili Bölümü:
-Kendisi de Azerbaycanlı topluluğa mensup olan- Mir Hüseyin Musevi'nin kampanyası, 14 Mayıs'ta YouTube'da yayınlanan ve (Musevi'yi destekleyen) eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi İranlı Azerbaycanlıları aşağılayan yorumlar yaparken gösteren bir videodan sonra ırkçılık suçlamalarıyla karşılaştı. Hatemi bu görüntülerin sahte olduğunu iddia etti. Videonun yayınlanmasından sonra yüzlerce Azerbaycanlı aktivist protesto gösterileri düzenleyerek Hatemi'nin özür dilemesini talep ettiler. Bunlardan bir kısmı gözaltına alınmış olup tecritte tutulmaktadırlar.