10 Haziran 2009 Çarşamba

İran: Seçim Öncesi Muhalefete Yönelik Baskı ve Huzursuzluk

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ - BASIN AÇIKLAMASI
MDE 13/053/2009
9 Haziran 2009

İran Cumhurbaşkanı Seçimleri 12 Haziran'da gerçekleşecektir. Şu andaki Cumhurbaşkanı Mahud Ahmedinejad; İran Devrim Muhafızları'nın eski komandosu Muhsin Rızayi; eski başbakan Mir Hüseyin Musevi (eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi tarafından destekleniyor) ve eski meclis sözcüsü Mehdi Kerrubi seçimlerde aday olarak yer alıyorlar.

Uluslararası Af Örgütü, bazı adayların ülkede kadınlara karşı devam eden ayrımcılıkla -bu konu kadın hakları aktivistlerinin çabalarıyla öne çıkarılıyor-, etnik azınlıkların durumuyla ve halkın refahını sağlamak için ekonomik sorunların çözümüyle ilgili sözlerini memnuniyetle karşılamakta, ancak endişe yaratan başka ciddi insan hakları ihlallerinin de olduğunu hatırlatmaktadır. Bunlara ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, keyfi tutuklamalar, işkence ve kötü muamele, adil olmayan yargılamalar, idam cezasında (çocuk suçlulara karşı da uygulanmak üzere) ciddi artış olması ve taşlanarak idam edilme vakalarının devam etmesi dahildir.

AÇIKLAMANIN AZERBAYCANLILARLA İLGİLİ BÖLÜMÜ:

-Kendisi de Azerbaycanlı topluluğa mensup olan- Mir Hüseyin Musevi'nin kampanyası, 14 Mayıs'ta YouTube'da yayınlanan ve (Musevi'yi destekleyen) eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'yi İranlı Azerbaycanlıları aşağılayan yorumlar yaparken gösteren bir videodan sonra ırkçılık suçlamalarıyla karşılaştı. Hatemi bu görüntülerin sahte olduğunu iddia etti. Videonun yayınlanmasından sonra yüzlerce Azerbaycanlı aktivist protesto gösterileri düzenleyerek Hatemi'nin özür dilemesini talep ettiler. Bunlardan bir kısmı gözaltına alınmış olup tecritte tutulmaktadırlar.

Örneğin 22 Mayıs'ta Tebriz'in El Gölü (Şahgölü) Parkına devlet tarafından düzenlenen bir yürüyüşte, katılımcılardan bazıları Hatemi'nin görüntülerini protesto ederek anadilde -Azerbaycan Türkçesinde- eğitim hakkı talep ettiler. Tebriz'in kuzeybatısındaki Merend şehrinin İslami Azad Üniversitesi profesörü Ali Rıza Ferşi, diğer 14 protestocuyla birlikte gözaltına alınmış olup hala gözaltında tutulmaktadır. Raporlara göre protestoculardan dördü, yaralı oldukları halde gözaltına alınmışlardır. Onların sağlık durumuna dair bilgi yoktur.

Basın Açıklamasının Orjinal Metni: http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE13/053/2009/en/4e086bc7-ca74-4200-ac60-fd6cd1f0b081/mde130532009en.html