16 Haziran 2009 Salı

Tebriz Üniversitesi'nin On Öğrencisi Gözaltına Alındı

Güney Sesi: İran güvenlik güçleri 15 Haziran Pazartesi gecesi ülkenin Doğu Azerbaycan eyaletinin başkentindeki Tebriz Üniversitesinin yatakhanesine girerek on öğrenciyi gözaltına aldılar.

Alınan haberlere göre güvenlik güçleri 15 Haziran Pazartesi günü saat 23 sularında Üniversite yurduna girerek, aralarında Azerbaycanlı öğrenci aktivistler Amir Merdani ve Emin Cehani'nin de bulunduğu on öğrenciyi gözaltına almış ve bir minibüse bindirerek bilinmeyen bir yere götürmüşlerdir.

Amir Merdani daha önce 2007 yılının yaz aylarında gözaltına alınarak üç ay boyunca tutuklu kalmış, daha sonra "milli güvenlik aleyhine faaliyet eden topluluklara üyelik" suçlamasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Uluslararası Af Örgütü bu dönemde yayınladığı acil eylem çağrısıyla aralarında Merdani'nin de bulunduğu öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmalarını talep etmişti.

Tebriz Üniversitesi'nin öğrencilerinden birinin açıklamalarına göre, üniversitedeki bütün sınavlar iptal edilmiş ve yetkililer, öğrencilere Salı akşamına kadar üniversite yurtlarını terk etmelerini söylemişlerdir.

İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından son bir kaç gündür Tebriz Üniversitesi'nde gösteriler başlatan öğrenciler, Azerbaycanlıların kültürel haklarının talep edildiği sloganlar atarak "oylarının çalınmasını" protesto ediyorlar.